İsveç genel seçimleri sonuçlandı. İsveç meclisi 359 milletvekiline sahip. Merkez Sol cepheyi oluşturan Sosyal Demokratlar, Sol Parti ve Yeşiller-Çevre parti aldıkları yüzde 43,6 oy oranı ile 157 milletvekili çıkarabildi ve ana muhalefeti oluşturuyor. Merkez Sağ blok partileri Moderat (muhafazakar), Center (Merkez), Folk Parti (Halk Partisi), KD (Hıristiyan Demokratlar) toplam oyların yüzde 49,3'ünü aldı ve 172 milletvekiline sahip. Fakat bu oy oranı ile ancak azınlık hükümeti kurabiliyor.
İsveç'in radikal sağcılarının oluşturduğu İsveç Demokratları Partisi ise yüzde 5,7 oy aldı ve İsveç tarihinde ilk defa 20 milletvekiliyle meclise girdi. İsveç Demokratları bu oy oranı ile Sol partiyi de geçerek 6. parti oldu.
Başbakan Reinfeldt: Irkçı patiyle işbirliği yapmayacağız
Azınlık hükümeti kuracak olan Merkez Sağ Cephe lideri, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt neonazi eğilimli İsveç Demokratları ile asla işbirliği yapmayacaklarını açıkladı ve sol blok partilerinden Çevre-Yeşiller lideri Maria Wetterstrand'ı azınlık hükümetini ortağı olmaya davet etti. Yeşillerin lideri, Reinfeldt'in bu çağrısını soğuk karşıladı ve hiçbir şekilde Sağ blokta yer almayacaklarını ifade etti.
Hem sağda hem solda hayalkırıklığı
Dün (19 Eylül) gece sonuçlanan seçimlerde İsveç muhafazakarları olarak tanınan Moderat Parti sağ oyların yüzde 30,7'sini aldı. Bu sonuç ile, kendi siyasi tarihlerinde ilk defa bu kadar çok oya sahip oldular.
İsveç sosyal demokratları ise ilk defa kendi tarihlerinde bu kadar kötü bir seçim yaşadıklarını ifade ediyorlar. Şimdi Mona Sahlin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti 2006 seçimlerinde yüzde 42 oy oranından yüzde 35'e düştüğünde, iktidarı sağ cepheye kaptırmıştı.
Bu yenilgiyi o zaman tarihin en kötü seçimi olarak yorumlayan sosyal demokratlar bu seçimlerde aldıkları yüzde 30,8 oy oranı ile şaşırdılar. Yaklaşık 14 milletvekili kaybettiler ve bu oyların radikal sağı temsil eden İsveç Demokratları'na gittiği görüşündeler.
Lars Ohly liderliğindeki Sol Parti oylarında ise binde 3 oranında bir düşme oldu; parti 3 milletvekili kaybetti. Maria Wetterstrand liderliğindeki Miljö Parti (Yeşiller) oy oranını yüzde 2 oranında yükselti. Partiden Türkiye kökenli Mehmet Kaplan ise milletvekilliğini korudu.
Feminist İnisiyatif, Pirat (Korsan) Parti ve Pensioner (Emekliler) Parti genel oyların yüzde 1,4'ünü toplayabildi.
İsveç eski İsveç değil
Siyasal bilimciler İsveç'in bu yeni siyasal fotoğrafını "Artık İsveç eski İsveç değil, olamayacak da" diye yorumluyor, gerekçelerini de şöyle açıklıyorlar: "İsveç Demokratları Avrupa'daki popülist yabancı düşmanı gruplardan ve partilerden farklı olarak, İsveç'te çok bilinçli ve organize bir şekilde, programlarını tümüyle neonazi prensipler üzerine kurdular. En çok örgütlendikleri bölge Skane (İsveç'in güneyi) ama Danimarka'daki radikal sağcılardan daha aşırılıkçı görüşlere ve daha diplomatik söylemlere sahipler. Bu parti hem Avrupa hem de sağ siyasi ölçekte en aşırı sağ ya da gerçek anlamda ilk neonazi parti olarak tanımlanabilir."'
İsveç Demokratları ise seçim sonrasında 20 milletvekili ile Merkez Sağ cephenin azınlık hükümetinden davet beklediklerini açıkladılar. (SN/TK)