Güney Afrikalı insan hakları savunucusu, Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kürt sorununun barışçıl çözümü için gücünü ve yetkisini kullanmasını isteyen bir mektup yazdı.
Erdoğan'ın Filistin sorununa dair açıklamalarını anımsatan Tutu, "Her iki taraftan genç insanların yaşamlarını kaybetmesine neden olan çatışmaların yükselmesinden kaygılı" olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:
"Tecrübeyle biliyoruz ki, böylesi bir çatışmadan kimse muzaffer çıkamaz. Tıpkı Ortadoğu'daki gibi, sorunların tek kalıcı çözümü barışçıl müzakerelerdir. Kürt sorununun da, Kürt halkının gerçek önderliğiyle yürütülecek barışçıl müzakerelerle çözülebileceği kanısındayız."
Tutu, Erdoğan'a Güney Afrika merkezli Kürt İnsan hakları Eylem Grubu'nun (KHRAG) yardımını da önerdi.
Mektup bugün Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'ne KHRAG Başkan Yardımcısı Rahip Matthew Essau tarafından iletilecekti. Essau'ya Britanya parlamenterleri Siobhain McDonagh, Jeremy Corbyn, liberal demokrat siyasetçi Jonathan Fryer, insan hakları hukukçusu Frances Webber ve eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone eşlik ediyordu.
Ancak Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, elçilik önündeki görevli polisler heyeti geri çevirdi.
Essau yaptığı açıklamada, ''Elçilik mektubun içeriğini bilmeden reddediyor. Anlaşılmaz bir tavır. En gergin dönemlerde bile mektuplar kabul ediliyor. Oysa Türkiye hükümeti Kürt sorununun çözümü için 'açılım' politikasını başlattı. Demek ki bu bir aldatmacadan ibaretmiş. Biz buraya bir mektup vermek için geldik ama kapılar yüzümüze kapandı. Üstelik Tutu gibi hayatı barış mücadelesiyle geçen bir insanın mektubunun reddedilmesi düşündürücü'' dedi.
KHRAG, Kürt sorununda barışçıl müzakerelerin yürütülebilmesi için hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını savunan uluslararası bir imza kampanyası başlatmıştı. (TK)