Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sendikal hakların uygulanması açısından Türkiye'yi sürekli izlemeye almaya karar verdi.
Cenevre'de devam eden 99. ILO Konferansı kapsamında toplanan Aplikasyon (Uygulama) Komitesi, hükümetten sendikal haklarla ilgili bir eylem planı açıklamamasını istedi. Komite ayrıca Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ve Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılması planlanan reformlarla ilgili bilgileri talep etti.
Hükümetin ILO'nun daimi yardımını almayı taahhüt etmesi ve elde edilen sonuçları bu yılın sonuna kadar örgüte ulaştırması da talepler arasında.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 12 Eylül'de halkoylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketinde memurlar için toplu sözleşme hakkını tanımış, ama grev hakkından söz etmemişti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, memurların grev hakkını tanımanın gündemlerinde olmadığını açıklamıştı. İşçi örgütleri, hükümetin gündeme getirdiği fakat uzun süredir yasalaşmayan sendika ve toplu sözleşme, grev kanunu tasarını da eleştiriyor.
DİSK'ten hükümete eleştiri
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başkanı Süleyman Çelebi "Hükümetten talep edilen şey, sendikalaşma hakkı ve örgütlenme özgürlüğü alanında atılacak bütün adımlarda hem sosyal taraflarla istişare halinde olmasını hem de bunların ILO'nun teknik gözetimi altında yapılmasını taahhüt etmesidir" dedi.
Bugün bir basın açıklaması yapan Çelebi, "Bizler uluslararası ölçekte alınan kararların hayatlarımıza yansımasının belli bir derece ile sınırlı olduğunun bilincindeyiz. Buna karşın Komite kararları, Hükümetleri rahatsız ettiği ölçüde, taleplerimizin hayata geçirilmesini hızlandırıcı bir etkiye sahiptir" diye ekledi.
"Çalışma yaşamında hükümetin tutumu ne yazık ki yıllardır değişmiyor. Sendikal haklarda, işçi haklarında Arap ülkelerini, Afrika'yı, Güneydoğu Asya'yı örnek alıyorlar, ancak üretimde esneklik modelleri denince yüzlerini Japonya'ya ve Batı'ya çeviriyorlar.
Türkiye sendikal hak ihlallerinde dünyada ön sıralarda yer alıyor. İşsizliğe karşı çözümü patronlarla arayanlardan, işçiler lehine bir şey beklemek hayal olur. Ancak hükümeti uyarıyoruz emekçilere dayattıkları acı reçete, kendileri için acı sonuçlar doğurabilir." (EÜ/EÖ)
* ILO'nun Türkiye hakkındaki rapor ve kararlarına ulaşmak için tıklayın. (İngilizce)