Kopenhag'da yapılan iklim zirvesinden mücadele yönünde bağlayıcı bir karar çıkmazken aktivistler tepkili fakat sorunu görünür kılmayı başardıkları için memnun.
10 gün süren Birleşmiş Milletler zirvesi atmosfere en fazla sera gazı salan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in de aralarında olduğu beş ülkenin ortaya çıkardığı "Kopenhag Anlaşması"yla sonlandı. Yasal bağlayıcılığı olmayan anlaşma, bu konuda da bir tarih öngörmüyor. Sera gazı salımlarıyla ilgili düşüş öngören Kyoto Sözleşmesi 2012'de sonlanacak. ABD, zaten Kyoto'ya taraf değil.
ABD ve Çin'in yanı sıra Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan'ın imzaladığı anlaşmanın resmi bir BM belgesi olup olmadığı bile tartışmalı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon önümüzdeki yıl bağlayıcı bir anlaşma ortaya çıkarmanın şart olduğunu söyledi.
"Anlaşma"nın içeriği
Metin endüstrileşme öncesi döneme göre ısınmanın iki derecenin üzerine çıkmaması gerektiğini söylüyor. Tüm ülkelerden 1 Şubat'a kadar karbon salımlarında 2020'ye kadar yapacakları indirimi bildirmeleri isteniyor.
Kalkınmakta olan ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele için üç yılda 30 milyar dolar (yaklaşık 45 milyar TL) yardım yapılacak. 2015'te anlaşma gözden geçirilecek.
Aktivistler 2010'da Meksika'da buluşuyor
İki haftalık zirve boyunca resmi görüşmelerden dışlanan ve polis şiddetiyle karşılaşan aktivistlerse, halkların taleplerini düzenledikleri Klimaforum09 toplantısında ortaya çıkamrdı.
Friends of the Earth (Gezegenin Dostları) örgütünden Eduardo Giesen, IPS'e, "Genel kanı zirvede ortaya çıkamayan sonucun Klimaforum'da çıktığı yönünde" dedi. "Kalkınmakta olan ülkelerin endüstrileşmiş ülkelere karşı ortak hareket edebilmesi için ve kimi zaman sömürgeciliğe varan taleplere karşı durabilmeleri için çaba harcadık."
Kanadalı araştırmacı ve yazar Naomi Klein de umutsuz olmama çağrısı yaptı. "Zirveden bir karar çıkmaması onların önerdiği modelin çöktüğüne kanıt. Şimdi sıra bizde." Klein'e göre bir anlaşmaya varılamamasının ana nedeni piyasa merkezli bir çözüm aranıyor olması.
"İklim değişikliği teknokratların ve bürokratların meselesi haline getirildi. İnsanların söz söylemesinin önü kapanıyor."
Forumda "İklim Değişikliği Değil, Sistem Değişikliği" başlığını taşıyan bir bildiri yayınlandı ve dünyanın farklı yerlerinden 360 örgüt bildiriyi imzaladı.(EÜ)