Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye-Ermenistan arasında diplomatik ilişki ve sınırın açılmasını öngören protokollerin imzalanmasının ardından, "Bizim asıl dileğimiz Türkiye'yle ilişkilerimizi önkoşul olmaksızın kurmaktır" dedi.
Sarkisyan BBC'ye verdiği demeçte "Tarihi adaletin yerini bulması önemli. Halklarımızın aralarındaki engelleri aşıp normal ilişkiler geliştirmesi de önemli. Bir diğer önemli nokta, gelecekte soykırımların bir kez daha tekrarlanmaması. Ama biz soykırımın tanınmasını diplomatik ilişki kurmak için bir önkoşul olarak görmüyoruz" diye konuştu.
Reuters haber ajansına da konuşan Sarkisyan Türkiye'yle varılan anlaşmanın, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafını oluşturan Dağlık Karabağ konusunda herhangi bir önkoşul içermediğini de söyledi.
Davutoğlu: Sınır yıl sonuna kadar açılabilir
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, NTV'de katıldığı canlı yayında "her şey yolunda gider ve karşılıklı adımlar atılırsa" 1993'ten bu yana kapalı olan sınırın yeni yıla doğru açılabileceğini söyledi.
Önceki gün (31 Ağustos) imzalanan protokoller, altı haftalık ülke içi istişarelerin ardından parlamentolarda onaylanacak ve ertesi ayın ilk günü yürürlüğe girecek. Protokole göre, bundan sonraki iki ay içinde sınır açılacak.
Davutoğlu, sürecin Azerbaycan'ın çıkarlarına zarar vermeyeceğini, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin Azerbaycan-Ermenistan sorununun çözümüne de ivme kazandıracağını dile getirdi; çözümde uluslararası toplumun katkılarının gerektiğini de söyledi.
Azerbaycan'ın süreç boyunca bilgilendirildiğini söyleyen Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen cuma (28 Ağustos) Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'i aradığını, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da ertesi gün Bakü'ye giderek gerekli bilgilendirmelerde bulunduğunu açıkladı.
Azerbaycan: Türkiye'nin sözlerine güveniyoruz
Ermenistan'la Dağlık Karabağ sorununun çözümü için görüşmelerini sürdüren Azerbaycan'ın Dışişleri Bakanı İlhan Poluhov'sa, NTV'ye "Bizim açımızdan Türkiye'den üst düzey yetkililerinin yapmış olduğunu resmi beyanlar yeterlidir" dedi.
CHP ve MHP rahatsız
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "İlişkiler mutlaka iyileştirilmeli. Bunu biz de istiyoruz. Fakat bunun çaresi, Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından geri çekilmeyi kabul etmesi ve çekilmeye başlaması. ABD öyle istedi diye tek taraflı taviz veriyorsunuz" dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'sa "Bu ilişkiler Azerbaycan'ı küstürmeden olmalı. Ermenistan'ın Türkiye düşmanlığı her halükarda devam ediyor. Azerbaycan'ın çıkarları bizim için önemlidir. ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti sonrasında böyle bir açılımın başlamış olması insanı endişeye düşürmektedir" diye konuştu. (TK)