İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden tamamen çekildiğini duyurdu. Ancak birlikler sınırın İsrail tarafında, donanma gemileri de Gazze açıklarında beklemeyi sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon yarım saatlik pasaport kontrolünden sonra girebildiği Gazze'deki yıkımla karışlaştığında "sarsıldığını", sorumluların soruşturulması gerektiğini söyledi. Ban, İsrail'in Sderot kentini de ziyaret etti; Hamas'ın roket saldırılarının da temel insancıl hukuka aykırı olduğunu kaydetti.
İsrail ve Hamas, 18 Ocak'ta ayrı ayrı ateşkes ilan etmişlerdi.
"Milyarlarca dolar gerek"
İsrail'in 27 Aralık'ta hava saldırılarıyla başladığı, 3 Ocak'taki kara harekatıyla sürdürdüğü saldırılarının sonucunda, Gazze'de, yaklaşık üçte biri çocuk olmak üzere, 1.300'den fazla Filistinli öldü. Filistinli yetkililere göre 5 bin 500 kişi de yaralandı. İsrail ordusuna göre üçü sivil, 13 İsrailli öldü.
BM yardımlar yetkilisi John Holmes, "Bu çatışmayı kimin kazandığı bilinmez, ama kaybedenin Gazze halkı olduğu kesin" dedi.
Holmes, 1.4 milyon kişinin yaşadığı bölgede, bazı mahallelerin tamamen tahrip olduğunu, birçok evin de yıkıntıya dönüştüğünü söyledi.
Lağımların sokaklarda aktığını, büyük ilaç ve gıda ihtiyacı olduğunu, patlamamış haldeki mühimmatın da büyük bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Holmes, 18 Ocak'ta 100 bin kişiye tekrar su ulaştırıldığını ama hâlâ 400 bin kişinin susuz olduğunu bildirdi.
Holmes'un verdiği bilgilere göre, elektrik günde 12 saatten az kullanılabiliyor, 100 bin kişi de yerinden edilmiş durumda.
4 binden fazla binanın yıkıldığı, 20 bine yakınının ağır hasarlı olduğu, altyapısı çöken Gazze'nin yeniden inşasının maliyeti, Holmes'a göe milyarlarca doları bulacak.
Filistin İstatistik Merkezi de önceki gün (19 Ocak) itibarıyla, 4 bin 100 evin tamamen yıkıldığını, 17 bin evin de ağır hasarlı olduğunu bildirdi.
Merkeze göre, 1.500 fabrika ve işlik, 20 cami, 31 güvenlik yapısı, 10 su ve kanalizasyon hattı da zarar gördü. Merkez, toplam zararı 1,9 milyar dolar olarak hesaplıyor.
Arap Birliği zirvesinden ortak karar çıkmadı
Kuveyt'te düzenlenen Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısında, nihai bir karar üzerinde uzlaşma sağlanamadı. Sonuç bildirgesinde Filistin halkına destek mesajı verilirken kriz karşısında atılacak adımlara değinilmedi. İsrail saldırısının sorumluluğunun kime ait olduğu hakkındaki karar devlet ve hükümet başkanlarına havale edildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, önceki gün Hamas'ın aralık ayında süresi dolan ateşkesi uzatmayarak saldırılara davetiye çıkardığını söylemişti. Suriye lideri Beşar Esad ise, Arap ülkelerini İsrail'i "terörist" ilan etmeye, Filistin direnişini desteklemeye çağırmıştı.
Arap liderler ayrıca Gazze'nin yeniden imarı için bir mali yardım fonu oluşturulması girişiminden sonuç alamadı. Daha önce 1 milyar dolarlık yardım yapacağını açıklayan Suudi Arabistan ve Mısır liderleri de zirvenin son oturumuna katılmadı. (TK)