Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Hıristiyan alemi İsa Peygamber’in dirildiği gün olduğuna inanılan Paskalya Yortusu’nu bugün kutladı.
Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart'ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günü. Bu nedenle Paskalya Günü'nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı öneriliyor. bu yıl 8 Nisan 2018 günü Paskalya olarak kutlandı.
İşte Türkiye genelinde Paskalya kutlamalarından görüntüler:
İstanbul
Fener Rum Patrikhanesi'nde Paskalya Ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde yapıldı.Üç saat süren törende dualar edildi ve ilahiler okundu.
Diyarbakır
Diyarbakır'da yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı düzenlenen ayinle kutladı. Paskalya Bayramı dolayısıyla tarihi Meryem Ana Kilisesi'ne gelen Süryaniler, mum yakarak dua etti.
Papaz Yusuf Akbulut'un yönettiği ayinde, kızlardan oluşan koro, Süryanice ilahiler okudu. İncil'den bölümlerin de okunduğu ve yaklaşık 3 saat süren ayinde Akbulut, Türkçe vaaz da verdi. Daha sonra ayine katılanlara yumurta ve çörek ikram edildi.
Fotoğraf: Şükrü Gündüz – Diyabakır/AA
Edirne
Edirne'nin Kıyık semtinde bulunan Sveti Georgi Bulgar Kilisesi’nde çok sayıda Ortodoks'un katıldığı ayini, kilise rahibi Aleksandır Çıkırık yönetti.
Fotoğraf: dha
Hatay
Hatay'da Paskalya Bayramı dolayısıyla Antakya Ortodoks Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde ayine gelen Hristiyan vatandaşlar mum yakarak dualar etti. Ayinde İncil'den bölümler okundu, ilahiler seslendirildi.
Fotoğraf: Salim Taş – Hatay/AA
Hatay'ın Altınözü ilçesinde de Paskalya Bayramı dolayısıyla Maria Ana Rum Ortodoks Kilisesi'nde ayin düzenlendi.
Fotoğraf: Recep Dağdelen – Hatay/AA
Fotoğraf: dha
Paskalya Hatay'ın İskenderun ilcçesinde Ortodoks Kilisesi'nde de kutlandı.
Mardin
Mardin'de yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayin ile kutladı.
Fotoğraf: Halil İbrahim Sincar - Mardin/AA
Paskalya nedir?
Paskalya Kelime Kökeni?
Paskalya aslında Aramice’de Paskha (פסחא), İbranice’de Pesah (פסח) Grekçe’de Paskha (Πάσχα) kelimelerinden Türkçe’ye girmiş. Kelime “geçmek” anlamına gelir ve aslında bir Yahudi bayramı olan Pesah Bayramı için kullanılır. Türkçe’de bu kelime Fısıh olarak kullanılır.
Paskalya Bayramı
Paskalya Bayramı aslında İsa Peygamberin dirilişinin olduğu haftaya deniyor. Bu haftaya Kutsal Hafta ismi veriliyor. Bu hafta içerisindeki Perşembe Günü İsa Peygamberin öğrencilerinin ayaklarını yıkadığı, son akşam yemeğini yediği ve bu akşam yemeğinde öğrencilerine şarap ve ekmek paylaşırken “bu sizin için feda ettiğim kanım ve bedenim” le başlayan ünlü ayetlerin yer aldığı gündür. Cuma Günü ise çarmıhtaki ölümü anılır. Bir Hristiyan’ın yapması gereken, günahlarının sonucunu üstlenen İsa Peygamberi anması, onun ve kendi kimliğinin farkına varması olarak yorumlanıyor. Pazar Günü ise diriliş bayramı. O gün İsa Peygamberin ölümden dirilişi kutlanıyor.
Paskalya Bayramı nasıl kutlanır?
Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler var. Bunlar arasında en yaygını insanların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunur. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.
Paskalya Bayramı ne zaman kutlanır?
Paskalya Günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart'ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle Paskalya Günü'nün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle, Paskalya tarihi için Nisan ayının ikinci pazarı önerilir.
Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (kutsal hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (paskalya pazarı) sona erer. Pentekostes (hamsın) yortusuna kadar süren 50 günlük döneme, Paskalya dönemi (hamsin dönemi) adı verilir. (HK)