Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Yunanistan Danıştay Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan askerlerden Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına dair nihai kararını açıkladı.
Yunanistan Danıştayı, Yunanistan hükümetinin itirazını reddederek, Cenevre Sözleşmesine atıfta bulundu ve firari askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmetti.
Cenevre Sözleşmesine atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı'nın darbe girişimine katıldığına ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi.
Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek.
Anadolu Ajansı’nın konuya ilişkin haberinde, Danıştay kararının diğer firari askerler için de emsal teşkil edeceği ifade edildi.
Yunanistan Danıştayı, Süleyman Özkaynakçı için 23 Mayıs 2018’de iltica hakkı tanımış, ancak Yunanistan hükümeti bu karara itiraz etmişti.
Dışişleri Bakanlığı: Skandal karar
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı'ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan Hükümeti'nin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır.
“Yunanistan Danıştayı’nın bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinin de ihlali niteliğindedir.
"Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır.
“Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir."
Çelik: Yunanistan darbecilerin yanında yer aldı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından şu değerlendirmelerde bulundu:
- Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı. Yunan yargısı darbecileri himaye eden skandal bir karara daha imza atmış oldu.
- Geçmişte darbelerden acı çekmiş Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını, başka amaçlarla hareket edildiğini gösteriyor.
- Darbeciler milletimizin ve devletimizin en tehlikeli düşmanlarıdır. Yunan yargısı verdiği kararlarla Türkiye’nin düşmanlarından yana tavır almaktadır.
- Darbecilere karşı mücadele terörle mücadele gibi ilkelerle yürütülmelidir. Terörle mücadelede çifte standartlarla davranmak teröre destek vermektir. Darbecileri himaye eden yargı kararları da darbeye destek vermek anlamına gelmektedir.
- Açık ve net, Yunan yargısı verdiği kararlarla, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur.
- Teröre karşı verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, darbecilere karşı da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele sırasında teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız.
MSB: Basiretsizlik
Anadolu Ajansı’nın geçtiği habere göre, Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) şu açıklama yapıldı:
"Güven artırıcı önlemlerin yeniden başlatılmasının konuşulduğu ve her türlü iyi niyeti gösterdiğimiz şu günlerde, darbeci hainler hakkında verilen mahkeme kararı tam bir basiretsizlik örneği olmuştur.
“Darbeci teröristlerle ilgili hukuka, demokrasiye ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun kararlar alınmadan, güven artırıcı önlemlerin uygulamalarında bir gelişme beklenemez. Bunun da ilişkilerimize ciddi olumsuz etkileri olacağı açıktır."
Kalın: Tüm taraflarca kınanmalı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:
“Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir.”
Ne olmuştu?
15 Temmuz darbe girişimin ardından sekiz asker Yunanistan'ın Aleksandropolis kentine kaçarak sığınma talebinde bulunmuştu.
Askerler ifadelerinde darbe hazırlığından haberdar olmadıklarını, emir üzerine hareket ettiklerini, 15 Temmuz gecesi İstanbul Aksaray'dan bazı yaralıları almak üzere görevlendirildiklerini, ancak yerden ateş açılması üzerine birliklerine döndüklerini belirtmişler, daha sonra birlikten sabaha karşı ayrılıp Yunanistan'a geçme konusunda anlaştıklarını söylemişlerdi.
Tutuklanan askerler, 18 aylık tutukluluk sürelerinin dolmasının ardından 4 Haziran 2018’de tahliye edildiler.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre Yunanistan, askerlerin kaçırılmaları ya da suikasta uğramaları ihtimaline karşı, geniş güvenlik önlemleri altında sekiz askeri bilinmeyen bir adrese yerleştirdi.
Askerlerin Türkiye’ye iade talepleri bugüne kadar üç kez reddedildi. (EKN)