G-9 Platformu, 11 gazetecilik örgütünü bir araya getiren, esnek bir platform. G-9 Platformu başta ifade ve basın özgürlüğü konuları olmak üzere gazetecilikle ilgili konularda, iktidarlardan ya da patronlardan gelen baskılar karşısında, bu meslek örgütlerinin bir arada tavır alması için bir zemin oluşturuyor. G-9 Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Tılıç, platformun tek tek ses vermek yerine, aynı şeylerin söylendiği durumlarda, ortak ses vermenin aracı olduğunu belirtiyor.
Türkiye'deki habercilik sorunları ile ilgili, editoryal bağımsızlık, sansür, otosansür gibi konularda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Bu konularda platforma dâhil her derneğin kendi çalışmaları var. Biz bu çalışmaları sorun alanlarında ortak tepki ve eylemliklere dönüştürmenin aracı oluyoruz.
Hapisteki gazeteciler ve gazetecilerin yargılanmaları hakkında nasıl çalışmalarınız var?
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) G-9'un başlattığı çalışmalar içinden doğdu. Konunun uluslararası düzeye taşınması da yine burada başladı. Şimdi bu konuda duruşmaları izlemekten, cezaevindeki gazetecileri ziyarete, faillerle dayanışmadan, ortak açıklama ve sokak protestolarına kadar yapılacak her şeyi GÖP'ün bir parçası olarak yapmaya özen gösteriyoruz.
Türkiye'de basın özgürlüğünün önündeki başlıca engeller sizce neler?
Üç temel engel alanı var: Bir; iktidarların özgürlüklere karşı tavrı, bunun yasalarla somutlanması. İki; medya sahiplerinin iktidarlarla ilişkileri ve farklı alanlardaki yatırımları nedeniyle basın özgürlüğü konusunda titizlenmemeleri, tersine engel olmaları.
Üçüncü bir alan olarak, gazetecilerin bir kesiminin mesleğin olmazsa olmazları konusunda duyarsız, örgütlenmeye ve haklarına karşı ilgisiz, iktidar ve patron taleplerini içselleştirmiş halini saymak mümkün.
Medyaya yönelik hazırlanan yargı paketindeki yenilikleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konuda daha önce yapılmış çalışmalar vardı ve G-9 üyesi kuruluşlar (TGS- TGC Ankara) ceza kanunundaki yasa maddelerini tek tek elden geçirip değişmesini istediklerini raporlar halinde iktidara da ulaştırdılar. Bu ortak bir G-9 Platformu çabasına da dönüşmüştü. Pansuman tedaviler çözüm olmayacak. Başta Terörle Mücadele Yasası olmak üzere, elden geçirilmesi, değiştirilmesi gereken çok sayıda madde var. G-9 Platformu olarak, bugünlerde bu konuda yapılmış önceki çalışmaları da ortaklaştırarak, daha kapsamlı bir rapor hazırlama çalışması içindeyiz. (EG/HK)