Ülkemizde kentleşmenin, siyasi, toplumsal ve kültürel yaşama etkilerinin tartışılacağı Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu, bu yıl 13-15 Ekim tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) toplanıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından 2010 yılından beri düzenlenen buluşmalar; çarpık kentleşme dolayısıyla artan yoksulluğun ve kentleşmeden olumsuz etkilenen doğanın tartışılması için ortak bir alan oluşturmayı amaçlıyor.
TMMOB Mimarlar Odası'nca yapılan açıklamaya göre, forum sayesinde birçok mimarın, kültür ve sanat camiası mensuplarının ve etkinliğin düzenlendiği şehirde yaşayan kimselerin ortak bir platformda buluşması öngörülüyor.
Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu bünyesinde İstanbul ve çevresinin kentsel ve sosyo-ekonomik dönüşümünün tartışılacağı paneller, kültürel etkinlikler ve "Kentimize Sahip Çıkmak İçin" adıyla düzenlenecek bir yürüyüş bulunuyor.
TMMOB yaptığı açıklamada, "İstanbul'un kentsel (doğal ve kültürel) değerlerinin hızla değiştiği ve kaybolduğu bir süreçteyiz. İstanbul kent algısına yönelik birçok rant amaçlı müdahale acımasız bir biçimde sürüyor" ifadelerine yer vermiş.
Açıklamada Boğaziçi'ye, Haliç'e, tarihi yarımadaya, Kızkulesi'ne, Gökkafes'e, Park Otel'e ve Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) yapılan müdahalelere karşı yürütülen mücadelelere de değinilmiş. Ayrıca İstanbul'a yapılmak istenen "köprüler, radar kuleleri, yollar" ve sürdürülen "kentsel dönüşüm operasyonları"nın da karşı çıkılması gereken projeler arasında olduğu belirtiliyor.
Forum'un 14 Ekim cuma günü gerçekleştirilecek buluşma toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katılacak. Forum'da (yapılan açıklamalar dolayısıyla) eleştirilmesi beklenen kentsel dönüşümleri yürüten Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nün, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alması ise hayli ironik bir durum ortaya çıkarıyor.
Forum kapsamında düzenlenecek etkinlikler arasında, Homur Mizah Grubu'nın hazırladığı bir karikatür sergisi de yer alıyor. Sergi, bu cuma (14 Ekim) ziyarete açılacak.
Etkinlikler kapsamında ayrıca 15 Ekim cumartesi günü sabah 10.30'da Galatasaray Lisesi önünde toplanılarak İstiklal Caddesi'nde bir yürüyüş geçekleştirilmesi planlanıyor. gösterilerden sonra Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öğretim üyesi Oktay Ekinci'nin de katılacağı forum buluşmalarına devam edilecek.
Forum, Nazım Hikmet'in yazmış olduğu şiirlerin okunacağı Nazım Kumpanya'nın gösterileri ile sonlandırılacak. Nazım Kumpanya korosu, Nazım Hikmet'in şiirlerinden bestelenen ve Nazım Hikmet'e adanmış bazı şarkıları da seslendirecek.
Toplum ile halkın yaşadığı bölgelerin dönüştürülmesinde önemli bir rol oynayan mimarları bir araya getiren forum; İstanbul'dan önce sırasıyla Sinop'ta, Hatay'da ve Van'da gerçekleştirildi. (IK/HK)