Yargıtay Tetkik Hakimi ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Yönetim Kurulu üyesi Celal Çelik, "Yargı bitmiş" diyerek Yargıtay'dan istifa ettiğini açıkladı.
İstifasını Yargıtay Başkanlığı'na sunan Çelik, bianet'e yaptığı açıklamada, Yargıtay üyelerinin hak etmedikleri şekilde görev yerlerinden alınarak, farklı dairelerde hatta farklı kentlerde görevlendirildiklerini söyledi.
Çelik dün (26 Eylül) yaptığı basın toplantısında, "yaşanan bu durumun bir süre sonra kendilerine de yansıyacağını, Yargıtay'daki bir çok hakim ve savcının emeklilik süresini doldurduğu için emekliye ayrılma yolunu tercih ettiğini" söyledi. Çelik, 40 yaşında olduğunu, 12 yıldır yargıçlık yaptığını ve emeklilik süresini doldurmak için önünde 10 yılı bulunduğunu, emekli olamadığı için istifa ettiğini ifade etti.
"Midem kaldırmıyor"
Çelik, "İki kızım var, ekonomik olarak ayrılmanın zorluklarını bilerek, istifayı göze aldım. Benim için çok zor bir karardı. Büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı düşünüyorum. Yargı çok derin sıkıntılar yaşıyor. Bana göre yargı bitmiş bile diyebiliriz" dedi.
HSYK'nın olumsuz tasarrufları nedeniyle artık yargıç ve savcıların sağlıklı karar verebileceğine ihtimal vermediğini belirten Çelik, "Biat, bedelli ikbal beklentileri, blok oy uygulamaları, koltuk ve yaranma hesaplarının varlığı midemizi kaldırdı" dedi.
HSYK seçimi dönüm noktası
Çelik, "yanlış gördüğü birçok olay olduğunu" söyleyerek, şöyle iddialarda bulundu:
* Bir yıllık süreç söz konusu, birçok yargıç hak etmedikleri şekilde cezalandırıldı, birileri hak etmediği şekilde ödüllendirildi, YARSAV üyelerine karşı haksız uygulamalar vardı. İnsanların aile yaşamı hiçe sayılarak, istekleri olmaksızın başka şehirlere atandılar, yerleri değiştirildi.
* Yargıtay hakimleri korku içinde. HSYK üyeleri, kendi eşlerini belli konumlara getirirken, Bakanlık tarafından desteklenen HSYK adayları, seçilmemiş olmalarına rağmen ödüllendirildi, terfi etti. Tersine YARSAV üyelerinin hiçbiri yükseltilmedi. İfade edemeyeceğim şeyler de var.
Beşiktaş Adliyesi'ndeki davalar
* HSYK seçimlerinin ardından, çok daha rahat hareket edebildiklerini söyleyebiliriz. Örneğin YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, İstanbul'a gönderildi. Eski YARSAV Yönetim Kurulu üyesi Ruşen Gültekin ile Ahmet Taşyurt da Urfa ve Antep'e tayin edildi. Remzi Özdemir, eşiyle birlikte Ankara Sincan'dan alınıp İstanbul'da Pendik'e atandı. Bunlar HSYK seçimlerinden önce olsaydı çok tepki çekebilirdi.
* Özellikle Beşiktaş Adliyesi'ndeki özel yetkili mahkemelerde, tutukluların tahliye edilmeleri gerektiğini, hukukun bunu gerektirdiğini söyleyen hakim ve savcıların neredeyse tamamı oradan alındı. Tutukluluğun devamına karar verenler ise ya orada tutuldu ya da yükseltildi.
Çelik, bundan sonra avukatlık yapacağını söyledi. (AS)