Adli yılın açılış gününde İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Çağdaş Hukukçular Derneği'nden (ÇHD) avukatlar, açıklamanın ardından girmek istedikleri adliyenin kapısında durduruldu.
Girişteki güvenlik güçleri, yeni bir uygulama başlatıldığını, avukatların çantalarını X-Ray cihazına koymaları gerektiğini söyledi. ÇHD'den 35 avukat, adliye girişindeki polislerle yaşadıkları kısa bir gerginliğin ardından çantalarını aratmadan içeriye girdi.
ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Güçlü Sevimli, bianet'e yaptığı açıklamada, bu uygulamanın hukuksuz olduğunu, Çağlayan Adliyesi'nin açıldığı bir aylık sürede avukatların girişte sürekli problem yaşadığını ifade etti. Bu süreçte, çantasını aratmayan 10 avukat hakkında, "güvenlik güçlerinin görevini yapmasını engellemekten" tutanak tutuldu.
Sevimli, bu uygulamanın hiçbir yasal dayanağı olmadığı gibi, hukuka da aykırı olduğunu belirtti. Çanta kontrolüyle ilgili mahkeme kararı da bulunmuyor.
Kapıdaki güvenlik güçleri, uygulamaya gerekçe olarak savcının talimatını gösteriyor. İstanbul Barosu'ndan avukatlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'yla görüştüklerinde, "Çağlayan Adliyesi'nin çok büyük ve kalabalık olduğu için uygulamanın gerekli olduğu" cevabını aldılar. Çolakkadı, Baro'ya yaptığı açıklamada, avukatlar için ayrı bir giriş kapısı yapılacağını ancak bu uygulamanın devam edeceğini söyledi.
Bugün de avukatlar Taylan Tanay, Filiz Çiler ve Ömer Kavili, Başsavcı Çolakkadı'yla durumu görüştü. Çolakkadı, Polis Vazife ve Selahiyetler Kanunu'nun 9. maddesi, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 7. maddesi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 183. maddesini gerekçe göstererek uygulamanın yasal olduğunu ileri sürdü. Çolakkadı, ayrıca "uygulamanın Avrupa'da da böyle olduğunu" söyledi.
Ancak avukatlar, bu yasaların, yeni uygulamayla alakalı olmadığını, savcının aslında hiçbir yasal dayanak göstermediğini ifade etti. Çolakkadı'ya, "avukatların sahip oldukları haklar açısından mevcut uygulamanın kabul edilemez olduğunu" belirttiler. ÇHD'den avukatlar, başsavcılığın mevcut uygulamadan geri adım atma gibi bir düşüncesi bulunmadığı kanaatinde olduklarını ifade etti.
Hakim ve savcı bağımsızlığı
Bugün (6 Eylül) başlayan yeni adli yılın açılışına binaen yaptıkları basın açıklamasında yargıdaki sorunlara değinen ÇHD, hazırladığı raporu da basına sundu. "2011-2012 Adli Yılı Başlarken Yargının Sorunları ve Çözümleri" başlıklı raporda, "Yargı açısından sorunlu bir yıl olacak" dendi.
Çözüm önerileri de sunulan raporda, "hakim ve savcıların bağımsızlığının sağlanmasına ve iddia makamıyla karar makamının kurumsal ve işlev olarak ayrılması gerektiğine" dikkat çekildi.
Ayrıca, İstinaf Mahkemelerinin bir an önce işlerlik kazanması ve yüksek yargıdaki daire sayısının azaltılarak mevcut hantal yapı terk edilmesi gerektiği vurgulandı.
"Yaklaşık 40 yıldır tüm bilim ve yargı çevrelerinin itirazına rağmen kolluğun dolayısıyla İçişleri Bakanlığı'nın yargı üzerindeki etkinliği artarak devam etmektedir" denilerek adil yargılanma hakkının önemi ifade edildi. (AS)