Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beş sanık için verilen hükmü ikinci kez bozmasının ardından, sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu beş kişi için başlayan yeniden yargılamanın ikinci duruşması bugün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Mahkemeye göre, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beraati bozan kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı itirazı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun reddetmesi direnme kararı almaya engel değil.
Mahkeme Pınar Selek ve Abdullah Mecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnilmeye, Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşaallah Yağan hakkında bozma ilamına uyulmasına, Abdullah Mecit Öztürk ve Heval Öztürk'ün duruşmada hazır edilmeleri için kendilerine yazı yazılmasına karar verdi.
Mahkeme, kendi yetkisi açısından, kararda "Aksinin kabulü yerel mahkemelere CMK 307. maddesi uyarınca tanınan direnme hak ve yetkisinin yok sayılması anlamına gelir ki bu husus yasanın ruhuna evrensel hukuk prensiplerine ve ceza yargılamasının yüz yüzelik ilkesi ve temel amacına aykırıdır" açıklamasına yer verdi.
Beşiktaş Adliyesi'ndeki duruşmaya Almanya'da bulunan Pınar Selek katılmadı. Selek'i mahkemede babası ve avukatı olan Alp Selek temsil etti.
Selek'e uluslararası destek
Duruşmayı Alman yazar Günter Wallraf, Almanya Pen Uluslararası Yazarlar Birliği Başkanı Christa Schuenke, AB- Türkiye Karma Parlemento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamenteri Barbara Lochbihler, yazar Yaşar Kemal, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, köşe yazarı Yıldırım Türker, oyuncu Lale Mansur, gazeteci Oral Çalışlar, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, oyuncu Mustafa Alabora, yazar Adalet Ağaoğlu, Karin Karakaşlı, Prof. Ahmet İnsel ve BDP milletvekili Akın Birdal da izledi.
Duruşmadan önce yaklaşık 50 kişilik grup, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Üzerinde Pınar Selek'in fotoğrafının bulunduğu "Hep tanığız hala adalet bekliyoruz" yazılı dövizler taşıyan grup adına AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Eşbaşkanı Helena Flautre açıklama yaptı. Flautre, "Pınar Selek, işkencenin sistematik olduğu bir polis devleti döneminde PKK ve Kürt sorununu anlama isteğini çok pahalıya ödüyor. Selek'in bugün yeniden beraat etmesini bekliyoruz" dedi.
Yargıtay 'müebbet' demişti
Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya neyin neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada mahkeme kararında direnmiş ve bir kez daha Selek'in beraatına karar vermişti.
Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek'in avukatlarının istemi üzerine Yargıtay Başsavcılığı karara itiraz etmiş ve dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca incelenmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9. Ceza Dairesi'nin kararını onaylamıştı.
AİHM'e başvurmuştu
Selek, Yargıtay'ın kararının ardından "yeniden adil bir şekilde yargılanma" ve "manevi tazminat" talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. "Adil yargılanmadığı" ve "işkenceye maruz kaldığı" gerekçesiyle başvuru yapan Selek, AİHM'ye sunduğu dilekçesinde, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ihlal edildi. Yasadışı oluşturulan delillerle yargıya müdahale edildi" demişti. (EG/BB)