Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), 1954 yılında faaliyete geçen Adana İncirlik'teki ABD askeri üssüne ilişkin 5755 sayılı 'Gizli Kararname'nin uzatılmasını protesto etti.
Barış aktivistleri, Bakanlar Kurulu'nun her yıl 23 Haziran günü otomatik olarak yenilediği kararnamenin halka açıklanmasını ve iptal edilmesini talep etti.
Küresel BAK Yürütme Kurulu üyesi Bülent Aydın, İncirlik Üssü'nün "silahlanmanın en büyük merkezlerinden biri olduğunu" belirterek, "Son günlerde yaşanan çatışmalar açısından da üssün kapatılması gerektiğini" dile getirdi.
Galatasaray meydanında, "Bölge haklarının düşmanı İncirlik üssü kapatılsın" afişi açan barış aktivistleri adına basın açıklamasını okuyan Küresel-BAK'tan Faruk Sevim, "2003′ten beri her yıl yenilenen gizli kararnamenin içeriği kamuoyuyla paylaşılsın" dedi.
"İncirlik Üssü'nde 90 adet nükleer başlık var"
Sevim, İncirlik Üssü'nde 1998'den beri 90 adet B-1 tipi nükleer başlık bulunduğunu, her birinin, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombalardan dokuz kat daha fazla tahrip gücüne sahip olduğunu hatırlattı.
"İçinde binlerce asker, ağır silahlar ve bombalar dolu. İncirlik Üssü'nde kaç ABD askeri var? Kaç nükleer başlık var? Bu nükleer başlıkların kaçı her an kullanıma hazır durumda? Bunlar yıllardır halktan gizleniyor. İncirlik Üssü ABD'nin Irak ve Afganistan işgallerinde nasıl bir rol oynadı? Üssü işgalcilere kullandıran gizli kararname 7 yıldır her 23 Haziran'da neden otomatik olarak uzatılıyor?"
"Kararname hukuk dışıdır"
Sevim, üsle ilgili kararnamenin "hukuk dışı" olduğunu; Irak Savaşı'nda, ABD'nin en büyük "askeri kıtalarının yer değiştirme yeri" olarak kabul edildiği söyledi:
"İncirlik Üssü, ABD'nin kanlı Irak işgalinin en önemli lojistik merkezidir. 1990 Körfez Savaşında, 2001'den itibaren Afganistan ve Irak işgallerinde ana üs olmuştur."
"Üs, bölge halkı için baskı ve taciz ortamı yaratıyor"
İncirlik Üssü'nün bulunduğu bölge için başka tehditler de içerdiğini ifade ederek, "Halkların kardeşliğini ve barışı tehdit eden İncirlik Üssü kapatılmalıdır" diyen Sevim, şöyle konuştu:
"İncirlik Üssü, askerlerin şiddet eğilimleri nedeniyle, bölgede yaşayan insanlar üzerinde bir baskı ve taciz ortamı yaratmakta, suç, saldırganlık, asayiş sorunlarına yol açmaktadır."
Barış Meclisi'nden Hakan Tahmaz, 78'ller Girişimi'nden Celalettin Can ve gazeteci Celal Başlangıç'ın da katıldığı eylem, "İncirlik Üssü kapatılsın", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla sona erdi.(BT/EÖ)
BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, 'İncirlik üssündeki nükleer silahlar topraklarımızdan gitmeli, üssün kullanımına ilişkin kararname yenilenmemelidir'' dedi.
Uras: "Kararname yenilenmesin"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündem dışı söz alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da, ''İncirlik üssündeki nükleer silahlar topraklarımızdan gitmeli, üssün kullanımına ilişkin kararname yenilenmemelidir. AKP'yi bu samimiyet sınavıyla baş başa bırakıyoruz'' dedi.
*İncirlik Üssü'ne ilişkin imzalanan gizli kararnamelere erişmek için tıklayınız.