Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
CHP'li Ali Şeker Cimer'e yaptığı bilgi edinme başvurusunda çocuk anneliklere yönelik Sağlık Bakanlığı'na sorular yöneltti. Şeker'in soruları Sağlık Bakanlığı'nın Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü birimleri tarafından cevaplandı.
Bakanlıktan gelen cevapları değerlendiren CHP'li vekil Şeker, "Resmi verilere göre 18 ayda 21 bin 957 çocuk gebe hastanelerde kayıt altına alınmış. Yani her gün 40'dan fazla çocuğumuz, daha kendileri çocukken anne olmaya zorlanmış" ifadelerini kullandı.
"Çocuk gelinleri saklamak istismara göz yummak, bu istismara ortak olmaktır" diyen Şeker, geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul'da bulunan iki hastanede 18 yaş altı gebeliklerin adli makamlara bildirilmemesi olayını hatırlattı.
Bu kapsamda araştırma önergesi reddedilen, soru önergesine cevap verilmeyen Ali Şeker son olarak Cimer'e yazdığını söyledi.
"Bilgi edinme başvurusuna Cimer'den verilen yanıta göre, 2017 yılı genelinde ve 2018 yılının ilk altı ayı içerisinde, 21 bin 957 çocuk gebe sayısının kayıtlara geçirilmiş olduğu görülüyor" dedi.
Her Gün 40'tan Fazla Çocuk Anne Olmaya Zorlanıyor
Cimer verilerini yorumlayan Şeker "Bu verilere göre, ne yazık ki her gün 40'tan fazla çocuğumuz, daha kendileri birer çocukken, okul sıralarında örgün eğitimde derslerini dinlemek yerine anne olmaya zorlanmış. Ne yazık ki CİMER vasıtası ile edindiğimiz bilgilerde de gerçekler gizlenmeye çalışılmış. Gebeliklerin yaşlara göre dağılımı ve kayıtlara geçen en küçük gebe çocuğun yaşı gibi sorularım yanıtsız bırakıldı" dedi.
AKP'nin Çocuk İstismarcısına Af Getiren Önergesini Hatırlattı
CHP'li vekil Şeker, geçtiğimiz yıl Hükümet'in bir önergeyle çocukları tecavüzcüsüyle evlendirerek af getirmeye çalıştığını ve muhalefetin gösterdiği tepki ile geri adım atmak zorunda kaldığını hatırlattı.
"Çocuk annelikle mücadele etmek için çaba göstermesi gereken hükümet; gece yarısı kanun önergeleri ile çocuk anneliği, çocuk gelinleri özendiren, istismarcılara af getiren düzenlemeler için uğraş verdi.
Okullarda ders kitapları aracılığıyla buluğ yaşına giren çocuk kendi başına evlenebilir şeklinde eğitimler verilirken iktidar suskunluğunu korumayı tercih etti.
"Adli makamlara bildirmeyerek fiili durum yaratıyorlar"
"Kanunu çıkaramadılar ancak adli makamlara bildirim yapmayarak fiili durum yaratıyorlar. Bu tercihin sonu da her gün 40'tan fazla çocuğumuzun anneliğe zorlanması sonucunu doğurdu"
Hastanelerde Yeterli Sayıda Sosyal Hizmet Uzmanı Yok
Şeker, ayrıca sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde 1490, özel hastanelerde 36, üniversite hastanelerinde ise 118 sosyal hizmet uzmanının "sosyal çalışmacı" ünvanıyla hizmet verdiğini de söyledi.
"Sağlık Bakanlığı sosyal hizmet uzmanı sayısını bir an evvel arttırmalı. Vakaların tespiti ve adli makamlara hızla aksettirilmesi için personele gerekli eğitim verilmeli.
"Çocuklarımız çocukluklarını gerektiği gibi yaşayabilmeli, oyunlarını oynayıp okullarına gidebilmeli. Bağımsız, eşit, özgür bireyler olarak bu hayattaki yerlerini alabilmeleri için gerekli tüm tedbirlerin alınması devletin temel görevidir"
Bazı sorular cevapsız bırakıldı
Şeker'in Cimer'e yaptığı başvurudaki bazı soruları ise yanıtsız bırakıldı. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından cevaplanan bir soruda Şeker'e "Başvurusunda istenilen verilerin yaş ve tanı bazlı olduğu anlaşılmış olup genel müdürlüğümüz veri tabanında yaş ve tam bazlı veriler bulunmamaktadır" denildi.
Türkiye genelinde tüm hastanelerde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı ile Sosyal Çalışmacıların sayısı ve hastanelere göre dağılımı ise genel müdürlüğün ekinde gönderdi. Şeker'in cevapsız bırakılan soruları ise şu şekilde:
*2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında Türkiye genelinde kayda geçen 18 yaş altı gebe çocuklarımızın yaşlara göre dağılımı nasıldır? Kayıtlara geçen en küçük gebe çocuk yaşı kaçtır?
*2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında gebe polikliniği ve doğumhaneler dışındaki diğer polikliniklere ve branşlara başvuran ve gebe oldukları tespit edilen 18 yaş altı çocuk gebe sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın illere ve hastanelere göre dağılımı nasıldır?
*Bu çocuklarımızın kaçı ile ilgili olarak sorumlu Sosyal Hizmetler Uzmanı vasıtasıyla İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne bildirim yapılmıştır? (HA)