Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adana’nın Aladağ İlçesi'ndeki 11 çocuk, bir eğitmen olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirip, 22 öğrencinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili ikisi tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün (26 Şubat 2018) görüldü.
Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen dava, Kozan Ticaret Odası Konferans Salonu'na yapıldı. Duruşma öncesi hayatını kaybeden çocukların aileleri adalet taleplerini yineledi.
Avukatlar, ara kararla tahliye edilen dört sanığın tekrar tutuklanmasını istedi. Savcı, avukatların talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme tahliye edilen 4 sanığın tekrar tutuklanmasına dönük talebi reddetti, tutuklu iki sanığın tutukluluklarının devamına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 24 Mayıs’ta.
Bilirkişi raporuna itiraz
Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre 11 Aralık 2017’deki dördüncü duruşmadan sonra 8 Şubat 2018’de mahkemenin ara kararıyla da dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt çalışanı Mahmut Deniz “sanıkları ikinci dereceden tali kusurlu olduğu” yönündeki bilirkişi raporuna binaen tahliye edilmişti. Mahkemenin tahliye kararında ayrıca, “tutukluluktan beklenen gayenin bu sanıklar açısından gerçekleşmesi” de gerekçe olarak gösterilmişti.
Avukatlar, bugünkü duruşmada bilirkişi raporuna itiraz etti. Avukat Evren İşler şöyle konuştu:
“Bilirkişi raporunda olay iş kazası olarak anlatılmaktadır. Bu rapora dayanılarak, değil esas hüküm, herhangi bir işlem dahi yapılamaz. Bilirkişi raporu kendi içinde çelişkilidir. İtfaiye'ye geç haber verildiği belirtilmiş ancak henüz sanık dahi olmayan itfaiye personelinin kusurlu olduğu söylenmiş. Bilirkişiler olayı iş kazası olarak tespit ediyorlar. Sormak lazım, yanarak can veren kız çocukları ile yurt yönetimi arasındaki iş sözleşmesi nerededir? Yurt müdürü 40 yıldır bu işi yapıyorum diyor. 40 yıl yurt işletmeciliği yapan bir kişinin gelebilecek tehlikeyi öngöremeyeceği kabul edilemez. Kusurlu olduğu ortadadır.
“Dosyaya giren bilirkişi raporu; kendi içinde çelişkili, tutarsız, mevzuata aykırı, gerekçesiz, sadece sanık beyanlarını esas alan ve mahkemenin takdir yetkisini gasp eden bir rapordur. Hükme esas alınması düşünülemez.”
Sanıklar
Davada yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile tutuklu yargılanıyor.
Dernek yönetim kurulu üyesi Ramazan Dede sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti. Dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt çalışanı Mahmut Deniz de ara kararla tahliye edildi.
Davada tutuksuz yargılanan kamu görevlileri ise dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ile Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli, yurtta denetim yapıp rapor hazırlayan görevliler Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Arı ile Cihan Ünal, Bayram Aydın ile Mehmet İpek ve Zeki Yılmaz.
Sanıklar, "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. (BK)
* Fotoğraf: Sosyal Haklar Derneği / Twitter
** Haberin hazırlanmasında Sosyal Haklar Derneği'nin ve gazeteci Rıfat Doğan'ın paylaşımlarından yararlandık.