Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin Başvuru Usulüne İlişkin İhtiyari Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun dün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Avukat Seda Akço bu kanunun hakkı ihlal edilenlere Birleşmi Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne bireysel olarak başvurma hakkı verdiğini söyledi.
“Eskiden bu mümkün değildi. Çocuk Hakları Komitesi ülke raporlarıyla ülkelerin durumunu izliyordu.
“Şimdi komiteye bireysel başvuru da yapılabilecek.
“Ancak Çocuk Hakları Komitesi bir yargı makamı değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi bir yaptırım gücü yok. Komite hak ihlali olduğuna inandığı konularda devlete soru sorabiliyor, sonra da raporlarını yayınlıyor.
“Bu bakımdan bireysel bir zararın giderilmesi için işlevsel olmayabilir. Fakat bireysel bir mağduriyetten hareketle kamusal bir yarar işletmek açısından yararlı olacaktır.
“Bir konuda hak ihlali var ise onunla ilgili yapılacak müracaatın sonucunda verilecek karar; mesela, istismarı önlemek için etkili bir mekanizma yoktur, ben bu sebeple mağdur oldum diyen bir başvuru için yapılacak inceleme etkili bir önleme mekanizması var mı yok mu diye sorgulayacaktır.
“Komite Türkiye’de bu mekanizma yoktur diye rapor yazabilir.”
"Etkili bir izleme sağlayabilir"
Akço bireysel durumların ancak devletin raporuna ya da sivil toplumun hazırladığı raporlara girerse komitenin önüne gittiğini ama şimdi buna gerek kalmadan komiteye gidebileceğini vurguladı.
“Ve aynı konuyla ilgili birden fazla başvuru olursa, mesela, eğitim alanında din vicdan özgürlüğü dikkate alınmıyor diyerek ya da dil hakkı gibi konularda aynı durumdaki birçok çocuk başvurduğunda ciddi bir biçimde bunun komite tarafından devletle konuşulması sözkonusu olabilir.
“Bu bakımdan daha etkili bir uluslararası izleme sağlayabilir.
“Ama bunun yolu bireysel kullanım, o yüzden bahsettiğimiz etkiler için çocuklara ve çocuklarla çalışanlara da tanıtmak gerekiyor ki kullanılsın, başvurular yapılsın.” (YY)