Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocuk oyuncuların çalışma koşullarını belirlemek için yönetmelik hazırladı.
Basında çıkan haberlere göre, "Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çocukların çalıştırılması hakkında yönetmelik taslağı” Çalışma Bakanlığı, RTÜK, sivil toplum ve kast ajanslarının katılımıyla hazırlandı.
Taslakta çocuk oyuncuların her bir saatlik çalışmasının ardından 15 dakikalık mola verilmesi zorunlu hale getiriliyor.
Çalışma süresi çocuğun iş yerine vardığı anda başlıyor.
Taslağa göre, çocuk oyuncunun çalışma süresinin ardından bir günlük zaman diliminde kesintisiz 14 saat dinlenmesi gerekiyor.
TIKLAYIN - ÇOCUK OYUNCULAR "AĞIR İŞÇİ"
Çocuklar sette bekletilmeyecek
Ayrıca çocuklar sette bekletilmeyecekler. Çocuk, çalışma saatinin bitmesine müteakip tekrar evine bırakılacak.
Çalışma saatlerine bakılmaksızın çocuklara 48 saatten az olmamak kaydıyla hafta tatili, 30 gün de yıllık izin verilecek.
Psikolog bulundurulacak
Çocuğun çalışma ortamında bir psikolog veya bir eğitim bilimci ile bir oyuncu koçu bulundurulacak.
Çocuk doktoru ve psikiyatristin, çocuk ile birebir görüşme yaparak, çocuğun yaşı, psikolojik gelişimi ve diğer sağlık koşulları göz önünde bulundurularak "uygunluk raporu" verilecek.
Okuldan izin
Asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek.
Çocuğun eğitim-öğretimini aksatmadığına dair, okul yönetimi "okul izin belgesi" verecek.
Son değişiklik geçen yıl
Çocuk oyuncularla ilgili İş Kanunu'nun 71. maddesine ilişkin kanun değişikliği 23 Nisan 2015'te, 29335 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştı.
Sözkonusu yasada şu ifadeler yer alıyordu.
“On dört yaşını doldurmamış çocuklar ise beden, zihin, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilirler.”
“Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuz beş saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışanların ise günde beş ve haftada otuz saatten fazla olamaz. Bu süre, on beş yaşını tamamlamış çocuklar için günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir.”
“Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsamı, bu faaliyetlerde çalışacak çocuklara çalışma izni verilmesi, yaş grupları ve faaliyet türlerine göre çalışma ve dinlenme süreleri ile çalışma ortamı ve şartları, ücretin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” (YY)