Haberin Kürtçesi için tıklayın
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yayınladığı yeni bir raporda Yunanistan polisinin refakatçisi olmayan çocukları rutin olarak küçük, kalabalık ve sağlıksız hücrelerde kilit altında tuttuğunu açıkladı.
"`Beni Neden Burada Tutuyorsunuz?': Yunanistan'da Refakatçisi Olmayan Çocuklar Nezarette Tutuluyor" (“‘Why Are You Keeping Me Here?’: Unaccompanied Children Detained in Greece,”) başlığını taşıyan 27 sayfalık rapor çocukların keyfi bir şekilde ve uzun süreler boyunca nezarette tutulduğunu ve bunun hem uluslararası hukuku, hem de Yunanistan yasalarını ihlal ettiğini belgeliyor.
Rapor nezarette tutulan ya da tutulmuş 42 çocukla yapılmış görüşmelerle birlikte, Yunanistan anakarasındaki iki karakol ve iki nezarethaneye yapılan ziyaretlere dayanıyor.
Rapora göre, çocuklar temel bakım ve hizmetlere erişimin olmadığı karakollarda ve nezarethanelerde, sağlıksız koşullarda ve bazen akrabaları olmayan yetişkinlerle birlikte tutuluyorlar.
HRW araştırmacısı Rebecca Riddell "Yunanistan çocukları korumak için onları nezarette tutmak zorunda olduğunu söylüyor, ancak pis, sıkış tıkış hücrelere kapatılmak çocukların ihtiyaç duyduğu en son şey" diyor.
“Burada söz konusu olan kimsesiz ve çoğu zaman ülkelerindeki şiddetten kaçmış çocuklar. AB'nin ve Yunanistan'ın bu korunmasız çocuklara muhtaç oldukları ve hak ettikleri bakımı sağlamak için daha çok çaba sarfetmesi gerekiyor.”
Uzun gözaltılar
HRW’nin verdiği bilgilere göre, Yunanistan 2016'nın ilk yedi ayında iltica talebinde bulunmak için veya başka nedenlerle Yunanistan'a ulaşmış, yanında refakatçisi olmayan 3300 mülteci çocuğun kaydını yaptı.
Yanında refakatçi olmayan çocukların güvenli yurtlara yönlendirilmesi gerekiyor, ancak Yunanistan yer sıkıntısı içinde ve aşırı yüklenmiş yurt sisteminde yer açılmasını bekleyen çocukları sözde “koruyucu gözaltında” tutuyor.
Yunan yasaları refakatçisi olmayan çocukların bir yurda yerleştirilmeden evvel 25 gün koruyucu gözaltında tutulabileceğini, bazı istisnai durumlarda ise bu sürenin 45 güne kadar uzatılabileceğini söylüyor. HRW ise zaten gereğinden çok daha uzun olan bu sürelerin dahi sık sık aşıldığını ve nezarette kalış süresinin ortalama 40 gün olduğunu tespit etti.
Yunanistan polisi 2016'nın ilk altı ayında refakatçisi olmayan 161 çocuğu nezarette tuttu.
Ulusal Toplumsal Dayanışma Merkezi verilerine göre, Yunanistan'da yanında refakatçisi olmayan çocuklar için sadece 800 kişilik barınma kapasitesi bulunuyor. 11 Ağustos 2016 itibariyle tüm yurtlar doluydu ve 1472 kişi yerleştirilmek için sırada bekliyordu.
Uluslararası hukuk, bağlayıcı Avrupa yönergeleri ve ulusal yasalar uyarınca yanında refakatçi olmayan çocukların nezarette tutulması son çare olarak, istisnai durumlarda ve mümkün olan en kısa süreler için başvurulabilecek bir önlem.
BM Çocuk Hakları Komitesi çocukların sırf göçmenlik durumları yüzünden veya yanında refakatçi bulunmadığı için nezarette tutulmasının yanlış olduğunu söylüyor.
"Farelerle birlikte uyuduk"
HRW’nin hazırladığı raporda yer alan bilgilerin bazıları şöyle…
*Çocuklar çok kötü koşullara maruz kalıyorlar. Aşırı kalabalık, pis, haşere ve fare dolu, hatta döşeksiz hücrelerde yaşamak ve uyumak zorunda bırakıldıkları ve uygun sıhhi koşullar, hijyen ve mahremiyetten mahrum bırakıldıkları vakalar var.
*İstismar ve cinsel şiddet riskini artırmasına ve gözaltında tutulan çocukların yetişkinlerden ayrı tutulmasını öngören uluslararası ve ulusal yasalara aykırı olmasına rağmen, bazı çocuklar yetişkinlerle birlikte de tutulmuşlar.
* Çocuklar polisten kötü muamele de görüyorlar. Görüşülen çocukların büyük çoğunluğu istismardan bahsetmemiş olsa da, dört tanesi polis memurlarından tokat yediğini ve onlar tarafından hakarete uğradığını anlattı.
* Polis gözetiminde tutulan çocukların psikolojik danışmanlık hizmetlerine, enformasyona ve hukuki yardıma erişimleri genellikle ya hiç yok ya da çok az. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ziyaret ettiği dört tesisten sadece biri psikolojik bakıma erişim olanağı sunuyordu. Polis gözetimi altında görüştüğümüz çocuklardan hiçbirine polisle konuşabilmesi için tercümana erişim olanağı sağlanmamıştı ve dört tesisten sadece bir tanesi kitaba ve oyunlara erişim olanağı sunuyordu.
Çözüm önerileri
HRW'nin önerileri şöyle...
* Yunanistan Hükümeti yeterli ve uygun alternatif çözümler üretilmesini sağlamalı ve refakatçisi olmayan çocukların haksız yere nezarette tutulmasına son vermeli.
* Avrupa Komisyonu Yunanistan'da bulunan yanında refakatçisi olmayan çocukların yerleştirilmesi amacıyla özel bir acil durum fonu tahsis etmeli.
* Yunanistan ve AB üyesi ülkeler, hem AB yeniden yerleştirme planı çerçevesinde, hem de AB üyesi diğer ülkelerde yaşayan aile üyelerinin birleştirilmesi yoluyla, yanında refakatçi olmayan sığınmacı çocukların Yunanistan dışına aktarılması için gösterdikleri çabayı yoğunlaştırmalılar. (YY)
Rapordan… |
“İçeride kaç gün geçirdiğimi düşünmek zor. Vakit geçirecek hiçbir şey yoktu. Tek yaptığımız düşünmek, birbirimizle konuşmak ve uyumaktı. Televizyon yoktu, kitap yoktu ve duvar kirden simsiyah olmuştu... Su çok soğuktu, dolayısıyla duş da yapamıyorduk.” Wasim T. “Yeni uyanmıştım. Daha yüzümü bile yıkamamıştım, dolayısıyla uyku mahmuru yürüyordum. O sırada bir poli memuru geldi ve öyle sert bir tokat attı ki [geçici olarak] gözlerim görmez oldu.” Roda A. “Hücre'de şakalaşıyorduk. Polis beni çekti ve bir iskemleye oturttu ve ellerimi arkadan kelepçeledi... Tüm güç ondaydı. Bana istediği her şeyi yapabilirdi. Hepimiz, her birimiz burada yalnızız. Hiç kimsemiz yok.” Adi S. “Kendimi hiç güvende hissedemedim çünkü [hücredeki] diğer insanlar uyuşturucu kullanıyordu... Polisler uyur, kafalarına göre takılırdı. Her saat başında kavga çıkardı. Polis gelip kavgayı izler ve sonra giderdi... Kavga ettiklerinde tabii korkardım ve uyku tutmazdı.” Nawaz S. |
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.