Haberin Kürtçesi için tıklayın
UNICEF, kriz bölgelerinde yaşayan çocuk sayısının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, en yüksek noktaya ulaştığını bildirdi.
Buna göre, dünya genelinde 250 milyon çocuğun savaş, silahlı çatışma ve kriz bölgelerinde yaşadığı belirtildi.
UNICEF'in 2016 raporunda dünya genelinde her dokuz çocuktan birinin şiddet ve silahlı çatışmaların hüküm sürdüğü bir bölgede büyüdüğüne dikkat çekildi. Rapor 28 Haziran 2016 günü New York'ta kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Raporun kriz bölgerinde çocukların durumuyla ilgili verileri kısaca şöyle.
Sadece 2015’te çatışma ve kriz bölgelerinde 16 milyon çocuğun dünyaya geldi. Dünyadaki her 4 çocuktan 1'i kriz bölgesinde yaşamını sürdürmek zorunda. Bu çocukların 24 milyonu okula gidemiyor. Bu bölgeleredeki her üç çocuktan ikisi temel aşı programlarına katılamıyor.
TIKLAYIN - 2030'A KADAR 5 YAŞINDAN KÜÇÜK 69 MİLYON ÇOCUK ÖLEBİLİR
Psikolojik sorunlar
Rapordaki verilere göre, 3 ila 18 yaşları arasındaki 75 milyon çocuk anaokuluna gidemiyor ya da kesintisiz eğitim alamıyor.
Her gün ortalama dört okul ve hastane silahlı saldırıların hedefi oluyor.
Raporda, Ortadoğu'da çocuklara yardım edilmemesi durumunda, çocukların yüzde 20'sinin hafif, yüzde 3 ila 4’nün ise ağır psikolojik sorunları olabileceğine de yer verildi.
"Erken evlendirmeler"
UNICEF'in Çocuk Koruma Programları Sorumlusu Cornelius Williams da çocuk ve gençlere yönelik ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekti.
Kriz bölgelerindeki UNICEF ekiplerinin, kaçırma, işkence, cinsel istismar ve cinayet vakaları kayda geçirdiklerini ve tüm bunların yetişkinleri korkutmak ve caydırmak amacıyla yapıldığını belirtti.
Ailelerin çocuklarını korumak için kendi yöntemlerine başvurduklarını kimi ailelerin kız çocuklarını korumak amacıyla erken evlendirmeyi seçtiklerini ifade etti.
UNICEF'in verilerine göre, Ürdün'de 18 yaşın altındaki her üç kız çocuğundan biri evli. Krizden önce bu oran yüzde 13 idi. (YY)