Hayata Destek Derneği’nin yürüttüğü “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil” kampanyası, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü çerçevesinde kamuoyuna konuya duyarlı olma çağrısı yaptı.
Çağrıda, Türkiye’de ağır ve tehlikeli işlerde çalışan bir milyondan fazla çocuk olduğuna dikkat çekildi.
“Bu çocuklar haftanın 6 günü ya da tamamında, yani tatilsiz ve günde 8 ila 12 saat arasında çalışıyor.
“Bu çocukların en az 400 bini ise her yıl ilkbahar döneminde okulunu yarıda bırakıp ailesiyle beraber mevsimlik tarım göçüne katılıyor.
TIKLAYIN - TOPLAM ÇOCUK NÜFUSUNUN YÜZDE 5,9'U ÇOCUK İŞÇİ
Mülteci çocuklar
“Çocuk işçiliği sorunu, Türkiye’de mülteci çocukların da bu profile dahil olmasıyla günden güne daha da büyüyor. UNICEF verilerine göre, Türkiye’de yaşayan okul çağındaki 850 bin Suriyeli çocuğun sadece 325 bini okula kayıtlı. Okula gitmeyen mülteci çocukların her biri çocuk işçiliği döngüsünün potansiyel bir parçası konumunda.
Çocuk işçiliğinin çocuklukların çalınması anlamına geldiğini vurgulayan dernek, çalışan çocukların aynı zamanda psikolojik ve fiziksel ciddi tehditler altında olduğunu belirtti.
“Sadece kayıt altına alınan veriler, Türkiye’de son iki yılda 87 çocuğun işyerinde hayatını kaybettiğine işaret ediyor.”
TIKLAYIN - ÇOCUKLAR İŞÇİ OLMAMALI
Kampanya
Derneğin kampanyasında Türkiye’de çocuk işçiliğine dair karanlık tablonun değişebilmesi için sorumluluk alınması talebiyle #3MaymunuOynama ve #BuİşÇocukOyuncağıDeğil hashtagleri ile konunun muhataplarına ve genel kamuoyuna sesleniliyor ve farkındalığının artırılması amaçlanıyor. (YY)
TIKLAYIN - OKULA GİTMEYEN ÇOCUKLARIN HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ 54 SAAT
Hayata Destek Derneği |
Hayata Destek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenmiş toplumların temel haklarına erişimini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bağımsız bir insani yardım derneği. Uluslararası insani yardımın temel ilkelerini benimseyen Hayata Destek; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilirlik prensipleri çerçevesinde faaliyetlerini Türkiye ve çevre bölgelerde sürdürüyor. Suriye krizinin başlangıcından bu yana mültecilere koruma ve destek amaçlı sınır iller ve İstanbul’da geniş kapsamlı insani yardım operasyonları yürütülüyor. Ayrıca çocuk koruma programı kapsamında çocuk işçiliği ile mücadelede sorumluluk aldığı projeleri gerçekleştiriyor. Kurucuları arasında yer aldığı Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) çatısı altındaysa STK’lar arası iletişimi güçlendirici faaliyetlerde bulunuyor. |