UNICEF Avrupa’da mülteci ve göçmen krizinin başlamasından bu yana ilk kez hareket halindeki çocuk ve kadın sayısının aynı durumdaki yetişkin erkek sayısını aştığını duyurdu.
“Bugün çocuklar ve kadınlar, Yunan sınırından Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’daki Gevgili’ye geçen mülteci ve göçmenlerin hemen hemen yüzde 60’ını oluşturuyor.”
Yunanistan ile Türkiye arasındaki tehlikeli suları aşma riskini alanların yüzde 36’sının çocuklar olduğuna dikkat çeken UNICEF, muhtemelen bu rakamın daha yüksek olduğunu, çünkü pek çok çocuğun gidilen yere varmadan önce yaşını belirtmediğini de hatırlattı.
TIKLAYIN - EUROPOL: AVRUPA'YA ULAŞAN 10 BİN MÜLTECİ ÇOCUK KAYIP
Çocuk sayısındaki artış
UNICEF’in verilerine göre, göç akışlarında erkeklerin yüzde 73 ile çoğunluğu oluşturduğu Haziran 2015’ten bu yana çocuk ve kadın sayısında önemli bir artış meydana geldi.
Ayrıca Haziran 2015’te göç yolundaki her on kişiden biri çocukken bugün çocuklar tüm mültecilerin ve göçmenlerin üçte birini oluşturuyor.
Yanlarında bir yetişkin bulunmayan ya da ailelerinden ayrılmış çocukların kesin sayısı bilinmiyor.
Bununla birlikte çoğunu genç Afganlıların oluşturduğu 35 bin 400 kişi İsveç’e sığındı.
Almanya’da da başta Suriye, Afganistan ve Irak kökenli olmak üzere yanlarında bir büyüğü bulunmayan 60 bini aşkın ergen vardır.
TIKLAYIN - REFAKATSİZ ÇOCUKLAR DEVLET KORUMASINDA OLMALI
Risk altındalar
UNICEF Avrupa Mülteci ve Göçmen Krizi Özel Koordinatörü Marie Pierre Poirier çocuk ve kadın oranındaki bu artışın “özellikle bu kış mevsiminde daha fazla sayıda kadın ve çocuğun denizlerde risk altında, karada da gene daha fazlasının koruma ihtiyacı içinde olması” anlamına geldiğini söyledi.
“Refah, koruma ve sağlık sistemleri yolun her etabında güçlendirilmelidir ki çocuklar ve kadınlar sömürüye maruz kalmasınlar ya da birtakım boşluklardan düşüp kaybolmasınlar.”
Öneriler
UNICEF çocuklara her aşamada öncelik tanınması gerektiğini sürekli vurgulamıştır.
UNICEF tüm çocuklara Avrupa’da sığınma ve aileleriyle yeniden birleşme talebinde bulunma haklarının olduğunun eksiksiz biçimde anlatılmasının gerekliliğini de vurguladı.
Dikkat çekilen diğer noktalar şunlar…
* Herhangi bir işleme geçilmeden önce yanında kimsesi bulunmayan her çocuğun yararı incelenip değerlendirilmeli.
* Aile desteği olmaksızın yaşayan ve yolculuk yapan çocuklar kaçakçıların ve bu işin ticaretini yapanların istismarına ve sömürüsüne özellikle açık olduklarından tüm çocukların aileleriyle yeniden birleşme hakkı desteklenmeli. (YY)