Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği (COGEPDER), Türk Ceza Kanunu ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair tasarının içinde yer alan çocuklara yönelik cinsel suçlarla ilgili bölüme dair görüşlerini açıkladı.
Hangi yaşta hangi davranışın hangi bağlamda suç halini alabileceğine ilişkin dereceli yaklaşım ve tanımlamaların gerekliliğini vurguladı.
“12-16 yaş arası için cinsel merak ile başlayan sonrasında cinsel oyun, cinsel keşif davranışları ve nitelikli cinsel eyleme kadar gidecek evreler görülebilir.
“Bazen cinsel keşif davranışı olarak değerlendirilen şey ‘nitelikli cinsel eylem’ sınıfında bile olabilir. Özellikle bu yaş için cinsellikte normalden suça geçiş birden olmamakta ve geniş bir geçiş zonu bulunmaktadır. Bu gelişimsel özelliğin yasada karşılığı yoktur.
“Çocuklar bir yanlış davranış sonrasında birdenbire 50 yaşında pedofil sapıkların mahkum edildiği, prototip çocuk tacizcileri düşünülerek yapılmış yasayla yargılanma durumunda kalmaktadırlar.”
Yaş-davranış ilişkisi
COGEPDER tasarıdaki en büyük sorunun 14-17 yaş arası çocukların durumuyla ilgili olduğuna da dikkat çekti.
“Bu yaş grubunda özellikle erkek çocuklar için çok acı sonuçlarla karşılaşabiliriz.
“Günümüzde seksüel uyaranların alabildiğine yüksek dozda ve ulaşılabilir olduğu, maruz kalan çocukların da fizyolojik olarak en uyarılabilir dönemde bulunduğu, 14-16 yaş arasında dürtü kontrolü alanında 2-3 yıl sürebilecek bir zayıflamanın beklenebileceği düşünülürse, bu yasa 14-17 yaş çocuklarına (özellikle 15-16 yaş için) tuzak gibi görünmektedir.”
Açıklamada 16 yaşında bir erkek çocuk için gasp, yağma, geceleyin meskenden hırsızlık gibi suçların normalden aşırı bir sapma olarak değerlendirilebileceği ancak cinsel eylemlerin “hayatın olağan akışı içinde bulunan ve aşırı sapma olarak değerlendirilemeyecek eylemler” olduğu ifade edildi.
“Dolayısıyla hangi yaşta hangi davranışın hangi bağlamda (context) suç halini alabileceğine ilişkin dereceli yaklaşım ve tanımlamalar gereklidir.”
Pedofiller dışarı çıkabilir
COGEPDER’in dikkat çektiği noktalardan biri de yeni düzenlemelerde “suç sonucu mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması” halinin ağır netice olmaktan çıkarılmasıydı.
Mevcut düzenlemede hakimin olayın gelişimi ve gerçekleştirildiği şartları değerlendirerek zaten üst sınıra yaklaşabildiği hatırlatıldı ve değişikliğin sakıncası vurgulandı.
“Gerçekleşen somut olaylarda başkaca nitelikli hallerin de gerçekleşmesi halinde ruh sağlığının bozulması sonucunun aranmasının çıkarılması, uygulanacak ceza miktarının da aslında fiilen daraltıldığı sonucunu doğurabilecektir.
“Ayrıca ruh sağlığı muayenesi ve sonuçta "ruh sağlığı bozuldu" ifadesi yüzde 90'ında şahit ve delil bulunmayan cinsel istismar olaylarının pozitif tek delili olmaktaydı. Fizik muayene bulguları, DNA sperm vb olanlar dışında delil yetersizliğinden birçok suç cezasız kalacaktır.
“Daha da önemlisi ruh sağlığı bozuldu denmiş ve bu delil üzerine yani ruh sağlığı olay nedeniyle bozulmuş dolayısıyla olay olmuş denilerek ceza alan pek çok pedofilinin ve sapkın bireyin dışarı çıkma şansı olabilir.
“Ruh sağlığı muayenesi yok ise o zaman delil de yok sonucu ile karşılaşabiliriz.”
Ruh sağlığının bozulması maddesinin kaldırılmasıyla mağdurların ruh sağlığına yönelik gözlem ve tedavisinin de aksama olasılığını vurgulayarak cinsel suç mağdurlarının ruh sağlığına yönelik destekleyici önlemlerin kanunen düzenlenmesini istedi. (YY)
COGEPDER açıklamasının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.