* Fotoğraf: Arşiv / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sinop'ta yapılacak nükleer santral için nihai çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunu onaylayarak “ÇED olumlu” kararı verdi.
Bakanlığın duyurusuna göre, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirilen rapor ile ilgili ÇED Yönetmeliğinin 14. Maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve “halkın görüşleri” dikkate alınarak verildi.
Ancak Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri ÇED raporuna karşı dava açacaklarını açıkladı. Ayrıca birçok yurttaş ve sivil toplum örgütünün yanı sıra Sinop Belediyesi de karara itiraz edecek.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden duyuru
Bakanlığın duyurusundaki karar doğrultusunda “ÇED olumlu” kararı Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da duyuruldu:
“SİNOP ili MERKEZ, ilcesi Abalı Koyü, İnceburun mevkiindeki EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
"Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; SİNOP Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Sinop Nükleer Santrali Projesi hakkında1990’lı yıllardan itibaren Sinop’a kurulmak istenen nükleer santral için, Japonya ile Türkiye arasında 3 Mayıs 2013'te uluslararası anlaşma ve işbirliği zaptı imzalandı. Anlaşmaya göre, Japonya teknolojinin tamamını ve finansmanın önemli bir bölümünü sağlayacaktı. Anlaşma Nisan 2015’te TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylece 20 milyar dolar yatırımla kurulması planlanaN Sinop Nükleer Enerji Santrali Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nden sonra projelendirilen ikinci nükleer santrali konumuna geldi. 4 bin 800 MW gücünde olması planlanan ve Atmea 1 tipi reaktörlerle çalışacak santralin yapımını Japonya’dan Mitsubishi Heavy Industries, Itochu Corp. ve Fransa’dan GDF Suez şirketleri 22 milyar dolar bedelle üstlenmişti. Reaktörleri de Mitsubishi Heavy Industries ve Fransa’dan Areva şirketi imal edecekti. 2017'de inşaat başladıDoğal yapısını bugüne kadar koruyabilmiş Akliman, Sarıkum ve Hamsilos Tabiat Parkı'nın kapsayan İnceburun'a yapılması planlanan santral için 2017'de inşaat çalışmaları başladı. Bu kapsamda İnceburun'un yanındaki 2 bin nüfuslu Abalı Köyü boşaltıldı. Anlaşma bozulduTürkiye, Japonya'nın hazırladığı fizibilite raporunun hem maliyet hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşma ile uyum içinde olmadığını belirterek, Japonya tarafıyla bu konudaki işbirliğine devam etmeme konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Erdoğan "durdu" dediAKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan, 27 Haziran 2019'da, G-20 zirvesinin ev sahibi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması üzerinde konuşması öncesinde konuyla ilgili açıklama yaptı. 2023 hedefleri arasında saydığı Sinop nükleer enerji santrali projesinin durduğunu açıkladı. Türkiye’nin en mutlu şehriTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Sinop sağlık ve altyapı bakımından diğer şehirlere kıyasla daha gerilerde olmasına rağmen, Türkiye'nin en mutlu şehri. Sinop, Antik Yunan dönemi filozoflarından Diyojen'in doğum yeri. Bundan 2300 yıl önce Diyojen burada yoksul bir hayat sürmüştü. Sadece üzerindeki giysileri ve içinde uyuduğu bir fıçısı vardı ve dini kurallara uymaya çalışanları, siyasi liderleri ve doğal olmayan toplumsal kurallara uyarak yaşayanları eleştiriyordu. 2006’da şehir merkezine dikilen Diyojen heykeli, şehrin onun felsefesiyle bağı olarak anılıyor. Dünyada 145 reaktör kapatıldıDünyada nükleer santraller 1954'ten bu yana devrede. ABD'den Ermenistan'a 31 ülke nükleer santrale sahip. Aralarında Türkiye'nin de olduğu yaklaşık 20 ülke ise ilk kez ya da yeni nükleer santral kurmayı düşünüyor. 69 reaktör inşa halinde. 58'i Asya'da 11'i Batıda. Dünyada 193 nükleer santralde 436 reaktör çalışıyor. Bugüne kadar 145 reaktör kapatıldı. Almanya, İspanya, Belçika hepsini kapatma kararı aldı. |
(TP)