Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, define aramak amacıyla suyu boşaltılan Dipsiz Göl’ün eski haline getirileceğini söyledi.
Dipsiz Göl ve çevresinin Sit alanı ilan edileceğini belirten Kurum, Gümüşhane'de Dipsiz Göl olarak anılan bölgenin doğal haline kavuşturulması için yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
“Erdoğan talimat verdi”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyu yakından takip ettiğini ve gölün eski haline kavuşturulması için gerekli adımların atılması talimatı verdiğini belirten Kurum, göl ve çevresinin doğal haline kavuşturulması için üniversitelerden bilim insanlarının yer aldığı bilimsel bir kurulun oluşturulduğunu kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin göl ve çevresindeki çalışmaları sürdürdüğünü aktaran Kurum, ilk etapta bölgede bilimsel çalışmaların yapılacağını, ardından da göl ve çevresinin bozulan yapısının eski doğal haline kavuşturulması için gerekli adımları atacaklarını vurguladı.
“Sit alanı ilan edilecek”
Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göl ve çevresi Doğal Sit Alanı ilan edilecek. Ayrıca Dipsiz Göl olarak anılan bölge ile doğusunda bulunan korunan alan da birleştirilerek ekolojik koridor oluşturulacak.
“Ekiplerimiz şu anda bölgede çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede doğal haline kavuşturacağımız Dipsiz Göl, kuracağımız ekolojik koridorun en önemli parçası haline gelecek. Hedefimiz, gölü eski haline kavuşturarak gelecek nesillere aktarmak" dedi.”
Ne olmuştu?
Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl, özellikle kar ve yağmur sularıyla besleniyordu.
12 bin yıllık gölün tabanında Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki dört büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun hazinesinin olduğunu ileri süren bir kişinin kazı için başvurması sonucu Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazı için izin verdi.
Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleriyle kazıldı. Beş gün sürdürülen kazı çalışmaları define bulunamayınca sonlandırıldı.
Müdahaleler sonucunda suyu tamamen boşaltılan gölde yapılan kazı sonucunda gölün taban ve kıyı toprak yapısının bozulduğu belirlendi.
Bu süreçte farklı ajans ve yayın organlarına konuşan akademisyenler, Dipsiz Göl’ün buzul gölü olduğuna dikkat çekerek, 12 bin yıllık ekosistemin yok edildiğini, bugün yeniden su doldurularak 12 bin yıllık ekosistemin geri getirilemeyeceğini belirttiler. (EKN)