Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü, iklim krizi nedeniyle artacak sıcakların 80 milyon istihdama mal olacağını açıkladı. İklim krizinin zaten hâlihazırda var olan ekonomik eşitsizliği de güçlendireceği vurgulanıyor.
İklim krizinin yol açtığı sıcakların 2030 yılına kadar dünya ekonomisinin verimliliğine olumsuz etkide bulunacağı tahmin ediliyor. Gelecek 10 yıl içinde toplam çalışma saatlerinin dünya çapında yüzde 2,2 oranında azalacağının kaydedildiği rapora göre, bu gelişmeden en fazla tarım ve inşaat sektörleri etkileniyor.
Raporda, gayri safi küresel hasılanın bu süre içinde 2 trilyon 400 milyar dolar azalarak yüzde 1,4 oranında gerilemesinin beklendiğini yazan uzmanlar, bu verilerin "muhafazakâr bir tahmin” olduğunu vurguluyorlar. Raporu hazırlayan ekip, tahmini verilerin hesaplanmasında küresel ısınmanın 21'inci yüzyılın sonuna kadar sadece 1,5 derece ile sınırlı kalacağının varsayıldığını belirtiyor.
"İklim krizinin dramatik sonuçları olacak"
Raporu hazırlayan uzmanlardan Catherine Saget, şunları söylüyor:
"En iyimser tahmine göre bile, sıcakların artmasının işverenler ve çalışanlar için, yerel ekonomi ve hatta dünya ekonomisi için dramatik sonuçları olacak.”
Bu olumsuz gelişmelerden en fazla, günümüzde 940 milyon kişinin çalıştığı tarım sektörünün etkileneceğine dikkat çekilen rapora göre, 2030 yılına kadar azalacak çalışma saatlerinin yaklaşık yüzde 60'ının bu sektörde olacağı, inşaat sektöründeki kaybın ise yüzde 19'u bulacağı belirtiliyor.
Ekonomik eşitsizlik güçlenecek
Raporda, sıcaklıkların zaten yüksek olduğu Batı Afrika ve Güney Asya'da iklim krizinin iş dünyasına etkisinin daha da yoğun hissedileceğine dikkat çekiliyor. Dünyanın en yoksul bölgelerinde yaşayan insanların bu gelişme nedeniyle en büyük ekonomik kayba uğrayacak kesim olduğu kaydediliyor. Buna bağlı olarak iklim krizinin zaten hâlihazırda var olan ekonomik eşitsizliği güçlendireceği vurgulanıyor.
Isı stresinin, fizyolojik herhangi bir bozulmaya maruz kalmaksızın vücudun tolere edebildiği en yüksek ısı miktarına bağlı olarak yaşandığına vurgu yapılan raporda, bu durumun genel olarak 35 derecenin üzerinde, nemli ortamlarda meydana geldiği belirtildi.
Bu durumun çalışma sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu vurgulanıyor:
"İş sırasındaki aşırı sıcaklık, mesleki sağlık riskidir; işçilerin fiziksel işlevlerini ve yeteneklerini, iş kapasitesini ve böylece verimliliği sınırlar. Aşırı durumlarda ölümcül olabilen sıcak çarpmasına yol açabilir."
Etkilerin dünya çapında bölgelere göre değişeceği ifade edilen raporda en çok Güney Asya ve Batı Afrika ülkelerinin bu durumdan etkileneceği kaydedildi.
En çok kadınlar etkilenecek
Raporda bu işsizliğin en çok kadınları etkileyeceği de vurgulandı. Bunun nedeni ise kadınların daha çok tarım ve buna bağlı sektörlerde çalışması. Erkekler de ise en çok inşaat ve yapı sektöründe çalışanlar etkilenecek. Ayrıca kırdan kente doğru göçlerde de artış yaşanacak. Yine tarım alanında çalışan hamile kadınlar da küresel ısınmadan olumsuz olarak etkilenecekler arasında.
Raporu hazırlayanlardan biri olan ILO Araştırma Departmanı Birim Şefi Catherine Saget, tehlikelere dikkat çekti, hükümetlere çağrı yaptı:
"Küresel ısınmaya bağlı olarak yağmur yağışlarında düzensizlikler yaşanacak, deniz seviyesi yükselecek, biyo çeşitlilik azalacak. Ama altını çizmek gerekirse ısınma sonucu ortaya çıkan ısı stresinin büyük ekonomik maliyetlerinin olmasının yanı sıra bu durum düşük ve yüksek gelirli ülkeler arasında eşitsizliğin daha da artmasına neden olacak.
"En savunmasız insanlar için çalışma koşullarının kötüleşmesinin yanı sıra, insanların yerinden edilmesiyle beraber daha fazla eşitsizlik göreceğiz. Hükümetleri, işçi ve işverenleri bu durumdan çok daha fazla etkilenecek olan ihtiyaç sahibi insanlara daha fazla odaklanmaları çağrısında bulunuyoruz." (EMK)