Meclis Genel Kurulu'na gelerek kabul edilen maden yasasından termik santrallere iki yıl daha çevre yatırımı zorunluğu ortadan kaldırarak çevreyi kirletme özgürlüğü veren madde tepkiler üzerine geri çekildi.
TIKLAYIN - Termik Santraller Torba Yasayla Havayı İki Yıl Daha Kirletecek
45'inci madde olarak bilinen "Maden Kanununu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair" adlı torba yasadaki söz konusu madde kömürle çalışan termik santrallere iki yıl daha filtre takmadan çalışma izni sağlıyordu.
Maden Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısı ile 10 termik santrale baca gazı filtresi olmadan 2021 yılına kadar faaliyetlerini sürdürme imkanı veren kanun maddesi yaşam alanı savunucuları ve termik santral bölgesinde yaşayan halkın tepkisini çekti.
Söz konusu kanun maddesi için change.org'da bir imza kampanyası başlatılmış ve 68 bin imza toplandı.
Söz konusu madde AKP, CHP, HDP, MHP ve İyi Parti'nin ortak önergesi ile geri çekildi.
2013 yılında kömürlü termik santralların özelleştirilmesinin ardından, santralların çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı.
Santraller iki yıl daha halk sağlığını tehdit etmeyecek
Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca ürettikleri zehirli gazları doğrudan havaya saldı. 45'inci maddenin geri çekilmesiyle kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçildi.
Böylece kükürt giderim tesisi olmayan Çanakkale (Çan 18 Mart Termik Santrali), Şırnak (Silopi Termik Santrali), Kahramanmaraş (Afşin Elbistan A Termik Santrali), Karabük (Kardemir Termik Santrali), Kütahya (Tunçbilek Termik Santrali ve Seyitömer Termik Santrali), Manisa (Soma A ve B Termik Santrali), Sivas (Kangal Termik Santrali) ve Zonguldak (Çatalağzı Termik Santrali) 2019 yılı sonuna kadar çevre yatırımlarını tamamlamak zorundalar. (HA)