Meclis Genel Kurulu'nda, Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yasa plastik alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesi, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayanlara uygulanan cezanın artırılması, yeni imar planlarında bisiklet yollarının zorunlu tutulması gibi düzenlemeler içeriyor.
Kanuna göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması gibi düzenekler kullanılacak.
TIKLAYIN - bianet Sizi Atıksız Hayata Davet Ediyor
Plastik poşet kullanımı
Yasaya göre plastik poşetler en az 25 kuruşa satılacak fakat satış noktalarından sattıkları poşet başına da 15 kuruş geri kazanım katılım payı tahsil edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise fiyatı her yıl güncelleyebilecek.
Poşeti ücretsiz verenlere, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak. Depolar hesaba katılmayacak.
Ayrıca lastik, akümülatör, piller ve araç bataryaları, otomotiv pilleri, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşyaları piyasaya sürenlerden ve ithalatçılardan da belirtilen miktarlarda pay tahsil edilecek.
Plastik poşet gerçeği*Polietilen denilen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde ediliyor. *Plastik poşetlerin sadece yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor ve yüzde 99'u doğada kalıyor, çevre kirliliği , hava kirliliği ve su kirliliğine sebebiyet veriyor. *Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılıyor ve yok olma süresi karada 800, denizde 400 yılı bulabiliyor. *Fiziksel olarak yok olmuş gibi görünseler de, plastik poşetler mikro parçacıklara bölünürler ve yüzyıllar boyunca çevreye zarar verirler. *Türkiye'de bir kişi yılda ortalama 312 adet plastik poşet kullanıyor. Dünya'da ise her saniye 160 bin adet plastik poşet kullanılıyor. Dünyadaki üretim miktarı ise yılda 5 trilyon adet. Bu poşetleri yan yana eklersek, dünyayı 7 defa turlayabilir. *Pasifik Okyanusu'nda bulunan çöp adası çoğunlukla plastik çöplerden oluşuyor. *2008 yılında dev gibi bir ispermeçet balinası Kaliforniya'da karaya vurdu, ölüm sebebi midesinde bulunan 22 kilo ağırlığındaki plastikti. |
Kaynak: Çöpüne Sahip Çık Vakfı
Görsel: Anadolu Ajansı
Egzoz gazını ölçtürmeyene ceza
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1250 lira ceza verilecek. Aynı araç, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden oluyorsa ceza 2 bin 500 liraya çıkacak.
Zorunlu depozito
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulamasını 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.
Depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton başına 100 lira ceza kesilecek.
Biyolojik çeşitliliği tahrip edenler ile sulak alanlar için belirlenen koruma ve kullanım usul ve esaslarına aykırı davrananlara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı birimlerince idari yaptırım uygulanacak.
Karayolları'na yaban hayvanlarını koruma zorunluluğu
Karayolları Genel Müdürlüğü ise 'otoyolların habitatları böldüğü yerlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görüşünü alarak yaban hayvanlarının geçişlerine izin verecek menfez, ekolojik köprü ve benzeri tesisleri yapmak' zorunda olacak.
Aynı zamanda Karayolları, otoyollarda yaban hayvanlarından kaynaklanacak trafik kazalarını önlemek maksadı ile kafes tel çit yapmak ve yaban hayvanlarının muhtemel yaşam alanlarının bulunduğu bölgelerde uyarıcı levhalar koymak zorunda kılındı.
Bisiklet yolu zorunlu kılınıyor
1 Haziran 2019'dan itibaren ise imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek. Topografya ve arazi eğimi nedeniyle bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek. (HA)