Plastik pipetlerin yerini demirleri, pahalı deterjanların yerini ev yapımı temizlik ürünleri alıyor. Alışverişte plastik poşet yerine bez çantalar, plastik şişe su yerine su matarası kullanıyorlar. Dünyada oldukça yaygın olaran zero waste (sıfır atık) akımı, Türkiye’de de hızla yayılıyor.
Sıfır atık konusunda bloglar yazılıyor, web sayfası kuruluyor. Atıksız hayatı tercih edenler sosyal medyada, #atiksizev #sifiratik #homemade #sadehayat #sadehayat #mavigezegen #delicepaketleme hastaglerinde (etiket) toplanıp fikir alışverişinde de bulunuyorlar.
Sıfır atık konusunda yazan onlarca blogerlardan biri de Selvi Gürevin. Gürevin, plastik kullanımını en aza indirmek için üç grubun eş zamanlı olarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyor:
“Kişisel ve toplum olarak yapabileceklerimiz var. Bir de devletin yapabilecekleri var. Kişisel olarak yapabileceklerimizi kendi hayatımızda uyguladıklarımızdan yola çıkarak blogumda da anlatıyorum. Tek kullanımlık plastikleri evimize sokmamak ve alternatif ürünler yönelmek. Pet şişe yerine matara taşımak gibi.
“Amaç geri döşümü azaltmak”
Sıfır atık akımını dünyada başlatanlardan biri Bea Johnson. Gürevin de onun takipçilerinden:
“Nereden başlayacağını bilemeyenler için konuyu 5 kalemde özetliyor. Refuse-Reduce-Reuse-Recyle-Rot Refuse/ Reddet: İhtiyacın olmayan her şeyi reddet. Bedava verilen promosyon malzemeleri, broşürler, tek kullanımlık tüketimlerin hepsi dünyaya boş yere çöp yaratıyor.
Reduce/Azalt: İhtiyacın olanları kullanacağın kadarına indirge. Eşyanı, alışverişini azalt. Gerekmeyenlerin yığın halinde durması tüketimin artmasına sebep oluyor.
Reuse/Yeniden kullan: Kullanabileceklerini yeniden değerlendir, tamir et, yeni kullanım alanı bul.
Recycle/Geri dönüştür: Amaç geri dönüşümü arttırmak değil, azaltmak!! Geri dönüştürmenin de bedeli var. Amaç daha fazla üretip yine dönüştürmek değil, bazı ürünleri belki de hiç üretmemek olmalı!
Rot/Çürüt (veya kompostlaştır): Özellikle mutfak atıklarımızın tamamı toprağa geri dönebilen malzemelerdir. Bunların çöp alanlarına gitmesi metan gazı salınımının artması demektir. Hem de çöp sahalarının önlenemez şekilde büyümesidir. Herkes kendi atığını gübreleştirebilirse bunun tüm dünyanın toprağına da faydası büyük olacaktır.”
“Mutfak atıklarını evde gübleştirebilirsiniz”
Günlük hayatta çok kolaylıkla yapabileceğimiz çözümler de olduğunu söyleyen Gürevin, onları da şöyle sıralıyor:
“Dışarıda pet şişede içecek satın almamak için yanımızda matara taşımak. Alışverişlerimizde naylon poşet kullanmamak için eski çarşaf, örtü vs'den dikilen bez keseler, çantalarla alışverişe gitmek. Tek kullanımlık plastik dediğimiz pipet, kağıt bardak, plastik bardak, çatal, kaşık, bıçak, karıştırıcıları kullanmamak. Mutfak atıklarını evde gübreleştirmek. Biz bunların ötesinde de çok şey yapıyoruz, ancak ilk önce bunlarla başlayabilir herkes.”
“Toplumsal bilgiyi yaymak gerekli"
Plastik kullanımının en aza indirilmesi noktasında Gürevin de birçok uzman gibi devlete büyük görev düştüğünü söylüyor:
“Birçok üretim azaltılmadıkça çözümler kısıtlı. Bireysel seviyede yapabileceklerimiz minik adımlar. Herkesin yaşam şekliyle ilgili değişimlere gitmesi. Toplumsal örgütlerin konuya dikkat çeken ve özendirici etkinlikler yapması. Devletin çevre için gerekli (ancak büyük şirketleri üzecek) kanunları koyup uygulayabilmesi gerekir. Ayrıca, önce bireysel farkındalıklar ve yapabileceğimiz her şeyi yapmak. Sonra toplumsal bilgiyi yayabilmek ve etkinlikler düzenlemek. Devletin kanunlarla bazı üretim ve tüketimleri engellemesi.
“Çocuklara doğa sevgisi aşılamalıyız”
“Özellikle çocuklarımıza doğa sevgisini verebilmeliyiz” diyen Gürevin son olarak şunları söylüyor:
“Gezegenimiz korumak için ellerinden geleni yapmak ancak bununla mümkün olacak. Farkında olmalarını sağlamak için kirlilik ve yaşanan sorunlarla ilgili belgeselleri, videoları izletmeliyiz.”
Gürevin'inden bilgi almak için instagram sayfası @sifir.atik takip edebilirsiniz
Sıfır atıkla ilgili vebsayfasına ulaşmak için tıklayın
Sıfır Atık hayatına geçiş yapmak için uygulanbilecek yöntemleri anlatan videolardan bir örnek:
Plastik kullanımına dair dünyadan belgesel örnekleri şöyle:
(EMK)
*Bu haberi atiksizev.com adresinden ve sifir.atik instagram hesabından derledik, fotoğfları da aynı hesaptan aldık.