Moda Gezi Bostanı’nın bulunduğu alana açık otopark yapılması amacıyla bu sabah gelen iş makineleri çevredekilerin tepkileriyle geri döndü.
Caferağa Dayanışması çağrısıyla alanda çadırlar kuran mahalleli, afet toplanma alanı olan yerde otopark ya da inşaat istemediklerini dile getiriyor.
bianet'e konuşan Caferağa Dayanışması’ndan Melis Özbakır alana gelen görevlilerin otopark için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı gösterdiklerini söyledi.
Bostanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otoparka dair ruhsat ve izinleri kaldırmasını isteyen imza kampanyası başlatıldı. İmza metninde alanın deprem toplanma alanı olarak belirlediği ve buranın mahallelinin tek nefes alabilecekleri yer olduğu belirtiliyor.
Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Mehmet Şengün bianet’e yaptığı açıklamada mahallenin otoparka karşı çıkması nedeniyle kararı tekrar gözden geçirmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir yazışma daha yapabileceklerini söyledi.
Dayanışma saat 20.00’de bostanda forum gerçekleştireceğini duyurdu.
Moda Gezi Bostanı
Söz konusu alan Caferağa Muhtarlığı ve sağlık ocağı yanında, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Kadıköy Belediyesi’nin ilgili birimlerinden aldığımız bilgilere göre alan, imar planında sabit pazar, otopark, çocuk bahçesi ve oyun alanı olarak görülüyor.
Aynı bölge, Kadıköy Belediyesi’nin onaylı olmayan planlarında afet toplanma ve çadır alanı. Belediyenin sitesinde de bu bilgiler yer alıyor.
Özbakır, bostan düşüncesinin uzun zamandır akıllarında olduğunu ve arayışlar sonunda mevcut yeri bulduklarını söyledi.
Yeşil alanın bir bölümünün bostana dönüşmesi Nisan ayında başladı. Caferağa Dayanışması’nın başlattığı vre mahallelinin katılım gösterdiği bostan çalışmalarına Kuzguncuk ve İmrahor Bostanları ile Yeldeğirmeni Dayanışması da yardımcı oldu.
Nisan ayı sonunda toprak ekime hazırlandı, mayısta ilk tohumların ekildi ve iki hafta önce hasat şenliği yapılarak mahsüller toplandı.
Otopark
Mehmet Şengün, şahsın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alanı kiraladığını daha sonra otopark yapmak için gerekli izinleri aldığını söyledi.
Otopark yapmak isteyen kişi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait 11 bin 775 metrekarelik alanın 3 bin 223 metrekarelik kısmını kiraladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nden 600 metrekarelik kısmını otopark olarak kullanmak için Ulaşım ve Traifk Düzenleme Komisyonu (UTK) kararı aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da (İBB) 22 Temmuz 2014 tarihinde 600 metrekarelik alanda açık otopark yapmak için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verdi.
Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü de bu kararlar doğrultusunda zemin çalışması yapma talebine “UTK kararında belirtilen hususlara uygun olarak ve çevreye zarar vermeden” uygun olduğu yanıtı verdi.
Fen İşleri Müdürü Şengün, kiracının gerekli izinleri aldığını ve Kadıköy Belediyesi’nin bu konuyla ilgisi olmadığını anlattı.
Kiracının otopark olarak belirlenen alandaki yeşil zemin ile ilgili başvurusunu alınan kararlar ve ruhsatla birlikte değerlendirdiklerini söyledi:
“600 metrekarelik alanının 250 metrekarelik yeşil alanını da sert zeminle birleştirip otopark haline getirmek istiyor. Mevcut sert zemine araç park edilmesi mümkün değil, genişlik katmak için yeşil alandan faydalanmak istemiş. UTK kararı ekolojiyi bozmayan, yağmur sularının aşağıya inmesini sağlayan malzemelerle yapılabilir şeklinde görüş vermiş.” (BK)