Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ODTÜ yerleşkesi ve orman alanlarının bulunduğu, güneyde Eymir Gölü’nü de kapsayan 4 bin 85 hektarlık bölgenin imar planını onayladı.
Plan, ODTÜ içinden geçecek 2 kilometrelik tünel ve ODTÜ Ormanı’ndan geçecek yolu da kapsıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde yer alan bilgilere göre Bakan Erdoğan Bayraktar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Rektörlüğü’yle toplantılar yaptıklarını ve planın tüm kurumların mutabakatıyla onaylandığını söyledi.
Bakan Bayraktar, Kültür Varlıkları Kurulu ile Tabiat Varlıkları Komisyonu’nun ve orman mühendislerinin arkeolojik ve doğal sitlerle ilgili görüşlerinin de alındığını ekledi.
Bayraktar’ın açıklamasına göre ODTÜ kampüsünün doğu-batı hattında 2 kilometre uzunluğunda ve maliyeti 100 milyonu bulan tünel yapılacak. Bakan, yol yerine tünel yapılmasının “ODTÜ’nün kampüs bütünlüğüne ve ağaçlarına zarar vermeyeceğini” söyledi.
Anadolu Bulvarı'nın devamı olarak ODTÜ arazisinin doğu kesiminden geçecek yolla ilgili ise “hiçbir problemin bulunmadığını ve yüzde 100 mutabakat sağlandığını” söyleyen Bakan, “Büyükşehir Belediyesi’nin buradaki ağaçların büyük kısmının taşınacağını taahhüt ediyor. Onun yerine çok ciddi ağaçlandırma yapılacak” dedi.
“Tünel değil metro”
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ODTÜ kampüsünden geçecek yolların ulaşım sorununa çözüm sağlayacağını açıklamıştı.
Yollara yönelik eleştirilerde ise yol yapımının ulaşım sorununu kalıcı olarak çözemeyeceği vurgulanırken, tamamlanmak üzere olan Kızılay-Batıkent metro hattının ulaşımda yaratacağı etkilerin görülmesi gerektiğini belirtildi.
ODTÜ’lüler ile 100. Yıl ve Çiğdem Mahallesi sakinleri yol yapım çalışmalarının hukuksuz olduğuna dikkat çekerek yaptıkları eylemler polis şiddetiyle karşılaştı.
ODTÜ Rektörlüğü 5 Eylül’de internet sitesinde yaptıkları açıklamada ODTÜ'lülerin ve mahallelilerin tepkilerine ve yolların ulaşım sorununa uzun vadeli çözüm olamayacağına dikkat çekmişti.
“Ankaralıların ulaşım ihtiyacını düşünerek söz konusu yol ve tünele itiraz etmemekle birlikte, bu yolların ulaşım sorununa uzun vadeli çözüm olmayacak” diyen rektörlük raylı sistemin gereğine vurgu yapmıştı.
Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar ise bianet’e yaptığı açıklamada “Tünel açılması doğru değil. Metro bitmeden böylesi büyük maliyetli yatırıma girilemez” demişti.
“Ağaçlar meyveleriyle söküldü”
ODTÜ'nün doğu kesiminden geçecek yoldaki ağaçların başka bir yere taşınmasıyla ilgili dise ODTÜ Rektörlüğü yol inşaatından 3 bin ağacın etkileneceğini, 2 bin 388 ağacın kesileceğini belirtmişti:
"Titizlikle koruduğumuz ağaçlardan bir kısmının yol yapımı nedeniyle kesilecek olması, ODTÜ mensuplarının, öğrencilerinin, mezunlarının ve doğasever Ankaralıların tepkisine neden olmaktadır. ODTÜ olarak, bu ağaçların ve doğal çevrenin zarar görmesini önleyecek her türlü önlemin alınmasını önemli ve gerekli görüyoruz."
Uyar ise bianet'e yaptığı açıklamada “Uzmanların ağaç sökümü için doğru mevsim olmadığını vurguladığını” açıklamıştı.
"Yapraklı ağaçların tüm yapraklarını döktükten sonra sökümünün yapılabileceği belirtiliyor ancak buradaki ağaçlar üzerlerindeki elmalarla söküldü.” (BK)