Bakırtepe Çevre Platformu, Sivas Kangal Bakırtepe’de mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen siyanürle altın işlemeye devam eden firmayı soyunarak protesto etti, kararın uygulanmasını istedi.
Bakırtepe çevresindeki köylülerle bir araya gelen platformun bileşenleri mahkeme kararını uygulamayan Demir Export’u protesto ederek şantiye alanına yürüdü.
Şantiye için açılan yolda yürüyen köylüler iş makinelerinin yanlarından geçmesi sırasında oturma eylemi yaptı. Tekrar yürüyüşe geçen kitlede kadınlar ellerine aldıkları taşları birbirine vurarak “Biz taş değiliz insanız, yaşamak hakkımız” diye slogan attı.
Eyleme katılan erkekler de tepkilerini soyunarak gösterdi.
İdari mahkemenin verdiği kararı şantiyeyi çevreleyen tellere asan eylemciler attıkları sloganlarla Gezi Direnişi’ni de selamladı: “Her yer Bakırtepe Her yer Taksim”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Bakırtepe yolları çetelere kapalı”, “Bakırtepe’den Gezi’ye bin selam.”
Arsenikli su
Platform bileşeneleri dün de Sivas Valisi Kemelek’le görüşerek taleplerini aktardı.
Konuyla ilgili bilgi veren platform Pınargözü suyunun da aynı maden şirketi tarafından kurutulduğunu ve köylerinin bu nedenle susuz bırakıldığını anlattı, firmanın sosyal sorumluluk altında kendilerine su verdiğini ancak bu suyun da arsenikli olduğunu söyledi.
Bakırtepe Platformu İstanbul Sözcüsü Hacer Elçin de Bakırtepe’nin bölgede yaşayan halklar tarafından inanç merkezi olarak kabul edildiğini, Alevisiyle, Sünnisiyle orada adak adanıp kurbanlar kesildiğini aktardı, topraklarında siyanür istemediklerini söyledi.
Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Erdem de siyanürü bölgelerinde istemediklerini anlatırken maden şirketinin kendilerinden yıllardır çok şey götürdüğünü ama hiçbir şey kazandırmadığından bahsetti.
Platform adına açıklama yapan Özgür Karabulut, Demir Export firmasını mahkeme kararını uygulamaya çağırdı.
“Bugüne kadar Koç grubuna bağlı Demir Export şirketi yörede büyük çevre felaketine yol açan madencilik faaliyetine mahkeme kararına rağmen devam etmektedir. Üstelik anılan firma Sivas İdare Mahkemesi’ne müdahillik talebinde bulunduğundan yürütmenin durdurulması kararından da haberdardır.”
Bergama köylülerinden Oktay Konyar da siyanüre karşı olduklarını vurguladı. Ardından Konyar’ın da aralarında bulunduğu Kangallılardan bir grup yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için soyunarak 10 dakika durma eylemi yaptı.
Ne olmuştu?
Kangal Bakırtepe bölgesinde Demir Export Firması’nın siyanürle altın işlemesinin ardından bölgede yaşayan köylüler tarafından itiraz davasının açılmıştı.
Davanın açılmasından sonra Sivas İdari Mahkemesi 30.05.2013’te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak bu karar firma tarafından dikkate alınmayarak çalışmalar sürdürüldü.
Firmanın çalışmaları mahkeme kararına rağmen yürütmesi protestolara neden oldu. (YY)