Yortanlı Barajı'nın suları altında kalması planlanan Allianoi antik kentini kumla gömme kararına karşı, aktivistler bir kez daha mahkemeye gitti.
Allianoi Girişim Grubu, dün (7 Eylül) karara karşı yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtıklarını duyurdu.
Kültür Bakanlığı'na bağlı İzmir 2 No'lu Bölge Koruma Kurulu, 17 Ağustos'ta metninde bir değişiklik yaparak antik kentin "korunması amacıyla" kumla gömülebileceğine karar vermişti.
İzmir'in Bergama ilçesindeki antik kentin 209'da "siltli kil" ile doldurulmasına karar verilmiş, aktivistlerin açtığı dava sonucu bu kararın yürütmesi durdurulmuştu. Ancak Kültür Bakanlığı'nın itirazı üzerine, 17 Ağustos'ta ilk raporda bir değişiklik yapıldı ve kil yerine kum dendi.
Allianoi kazısı bilimsel heyet başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, bianet'le görüşmesinde "burayı kumla kapatmak yerine nasıl korunacağının saptanması gerektiğini" söylemiş ve eklemişti:
"Artık herkes farkına varmalı, Türkiye'de çevre katliamı yapılıyor, 2000'den fazla baraj projesi var. Allianoi en şanslı yerlerden birisi, çünkü kaybetmemek için uğraşıyoruz. Ama kimse farkında olmadan yok olup giden onlarca doğa güzelliğimiz var. 21.yüzyılın ortasında böyle bir uygulama, Türkiye için utanç kaynağıdır."
Antik kentin korunması için çaba gösterenlerin kurduğu allianoi.org'da verilen bilgilere göre antik kent 1998'de, sulama amaçlı Yortanlı Baraj gölet alanının ortasında, bir arkeolog grubu tarafından keşfedildi. Dokuz yıl süren kazılar sonunda yalnızca yüzde yirmisi ortaya çıkartılabilen Allianoi'de dünyanın en büyük ve en sağlam Roma ılıcasıyla birlikte çeşmeler, hamamlar, yollar, caddeler, kiliseler, köprüler gibi mimari unsurlar bakımından zengin, büyük bir yerleşme saptandı. Allianoi'de arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, mühendislik, tıp, ilaçbilim ve subilim tarihi bilimlerinin literatürüne girebilecek çok önemli sonuçlar çıktı. (TK)