İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) süren "İnternet Konferansı"nda, akademisyenler ve örgüt temsilcileri "Yeni Medyada Alternatif Emek ve Örgütlenme Dinamikleri"ni tartıştı.
Bugünkü (3 Aralık) panelde İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Aslı Telli Aydemir, yeni medyadaki alternatif alanın "ifşa" kavramı üzerinden bugün Wikileaks'e kadar ulaştığını söyledi; "Egemenler de artık ifşa oluyor" dedi.
Dünya çapındaki "Mujer a Mujer", "LabourNet", Asya Emek İzleme Merkezi gibi sosyal medya örgütlenmelerini tanıtan Aydemir, "Türkiye'de de 2005 yılında 51 gün boyunca süren SEKA Direnişi, çağrı merkezi çalışanlarının başarılı direnişleri önemli örnekler" dedi.
Aydemir, bugün de Plaza Eylem Platformu'nun bir direniş alanı oluşturduğunu söyledi.
Dijital platformda sömürü oranı yüksek
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Erkan Saka, klasik mesai saati algısını dönüştüren "esnek" düzenin çeşitli yararları olduğu gibi, birçok ev çalışanının ise zarar görmesine neden olduğunu vurguladı:
"Dijital platformda sömürü oranı çok yüksek. Gece gündüz birbirine karışıyor; varolan belirsizlik ortamında yeni medyacı patron, bu çalışma düzenini dayatıyor."
Saka, sosyal medyanın eylem duyurmada etkin, örgütsel kullanımda ise gelişiyor olduğunu söyledi ve ekledi: "Sendikaların hiyerarşik yapısı da dönüşmeli. Bazen dernek bile olmadan çeşitli ağlar yoluyla başarılı örgütlenmeler gerçekleşebiliyor; "Sansüre Sansür" gibi örnekler ortada."
Tez-Koop İş Sendikası 5 No'lu Şube'den Elvan Demircioğlu da IBM-Türk Şirketi'ndeki tecrübelerini aktardı:
"İlk sanal grevi Second Life üzerinden gerçekleştirdik; IBM çalışanlarını ilk kez sokağa çıkartarak basın açıklaması yaptık. Öncesinde 1982 Anayasasına kadar süren başarılı bir Bil-İş Sendikası tecrübesi de vardı. Bugün ise sendika kurarken çeşitli sebeplerle işimiz zorlaştırılıyor."
"Sanaldaki etkinlik, gerçeğe de yansıdı"
Alternatif Bilişim Grubu'ndan Ali Rıza Keleş küçük firmalarda çalışma şartlarının ağır ve örgütlenmenin zor olduğunu belirtti; dernekleşme tecrübelerini anlattı: "Bilişim sektörü çalışanları olarak ilk defa 1 Mayıs'a katıldık. Sanalda kolayca yapılan etkinlikler, gerçek hayata da yansıdı."
"Dernekleşme deneyimleri artmalı; farklı örgütlenme modellerini denemeliyiz. Şu anda Bilişim ve İletişim Çalışanları Dayanışma Ağı'nın süren faaliyetleri var; bilgi ve iletişim teknolojilerine toplumcu ve sosyal bir yaklaşım getirmeye çalışan Alternatif Bilişim grubu da yakında dernekleşecek." (EÇ)
* Yarın akşama (4 Aralık) kadar İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde sürecek konferans etkinliklerinin canlı yayın sayfaları ve programı için tıklayın.