Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
“12 yıl belediyede çalıştım. Kadro istediğimiz için dört arkadaş işten atıldık. Tüm davaları kazanmamıza rağmen ne işe iade edildik ne de tazminatlarımız ödendi.”
Dilek Akarca… Yalova Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde çalışıyordu. 2014’te taşeron kadrosundan belediye kadrosuna geçmek için dava açtı. Davayı kazandı fakat kadroya alınmadı. Bu sefer maaş farkını alabilmek için dava açtı. Dava sonuçlanmadan işten atıldı, tazminatı verilmedi. İşe iade davasını kazandı fakat belediye işe geri almayacağını söyledi. Üstelik belediye işe iade davasında mahkemenin hükmettiği parayı yine ödemedi.
Kedisiyle aynı olayları yaşayan dört işçiden biri olan Dilek Akarca hukuk mücadelesinden sonuç alamayınca dün (6 Ocak) Belediye Meclisi’nde sesini duyurmak istedi. Ancak Anlatımına göre, Belediye Başkanı Vefa Salman, Meclis’te 30’uncu evlilik yıldönümlerini kutlarken işçiler söz almak isteyince "Burası yeri değil" diyerek otumu sonlandırdı.
Yalova Belediyesi'nde kadro hakkımı kazandığım halde kadroya gecirilmedim. Alacak farkı davası açınca işten atıldım. 3 yıldır işsizim. Bugün Meclis toplantısında param ödenmezse direnişe başlayacağımı söyledim. Vefa Salman kaçarak uzaklaştı! @belediye_yalova @herkesicinCHP pic.twitter.com/Ty1y2ijZqe
— Dilek AKARCA (@dengeed) January 6, 2020
"Önceki başkanının tavsiyesiyle dava açtık"
Akarca, yaşananları bianet'e şöyle anlattı:
“12 yıl belediyede çalıştım. En son Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde çalışırken, Yakup Koçal belediye başkanı olduğu dönemde dava açarak kadroya geçebileceğimizi, emsal davalar olduğu söyledi. Dört arkadaş belediyeye karşı kadro davası açtık. 2014’te davayı kazandık, kadrolu olarak çalışmaya devam edecekken araya yerel seçim girdi ve Vefa Salman belediye başkanı seçildi.
“Seçimlerin ardından durumu yeni belediye başkanına aktardığımızda bana, bizi kadroya almayacağını söyledi. Biz kadrosuz bir şekilde çalışmaya devam ettik.
"Maaş farkını istedik, işten atıldık"
“2017’de baktık ki kadro verilmiyor bu sefer maaş farklarının ödenmesi için dava açtık. Çünkü kadroluyla taşeron işçi arasında çok büyük maaş farkı vardı. Vefa Salman avukatlarını gönderdi ve davayı geri çekmemizi, eğer çekmezsek işten atılacağımızı söyledi. Belediyeyle bizim görüşmelerimiz sürerken Salman, babama “Davayı geri çeksinler. Onlar bunu yaparlarsa ve ben bir şey yapmazsam diğerlerine de cesaret verir. Onları atmak zorunda kalırım” diyerek haber göndermiş.
“Davayı geri çekmeyince bize 23 Mayıs 2017’de işten atıldığımız haber verildi sözlü olarak. Resmi tebligat yoktu ve biz çalışmaya devam ettik. Birkaç gün sonra tebligatlar şirket şoförleri tarafından yollarda ellerimize tutuşturuldu. Böylece işsiz kaldık.
“İşsiz kaldıktan hemen sonra da işe iade davası açtık. CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’la irtibata geçtik. Seyit Torun, Vefa Salman’la konuştu ve Salman’ın kendisine bunun kendisi için bir onur meselesine dönüştüğünü söylediğini aktardı. Salman ‘Kimse bana dava açamaz, bu insanları işe almayacağım’ demiş.
"Tazminatlarımız ödenmedi"
“Bu sırada tazminatlarımızı istedik, onları da alamadık. 2018’in sonuna doğru işe iade davalarını kazandık. İşe iademizle ilgili belediyeye dilekçelerimizi verdik. Belediye ‘Sizi işe alamayacağız, mevcut ödemelerinizi yapacağız’ dedi. Fakat aradan neredeyse bir buçuk sene geçti, bize daha hakkımız olan ödeme yapılmadı.
“Avukatımız belediyeyle bir protokol hazırladı. Bir ödeme takvimi çıkarttılar. Planlanan süre çoktan aşıldı ama bize ne paramız ödendi ne de işe iade edildi. Açıkta kaldık. Ben üç seneden beri işsizim.
“Bu güne kadar sabırla bekledim. Ne işe alacaklarına ne de para mı yatıracaklarına kanaat getirince harekete geçip sesimi duyurmak istedim. Böyle bir durumun tüm Meclis üyeleri tarafından bilinmesini istedim ve dünü Meclis oturumuna katıldım.
"Meclis'te pasta kesilir ama hak aranmaz mı?"
“Belediye Başkanı Vefa Salman, oturumun hemen öncesinde eşiyle 30. evlilik yıldönümlerini kutladı. Tüm üyelerin önünde eşiyle birlikte pasta kesti, mum üfledi, çiçek verdi.
“Oturum başladı, konuşmak için iki kere söz istedim ama ‘Burası yeri değil’ dedi ve başkalarına söz verdi. Daha sonra ise ben ayağa kalkınca ‘Meclis’te Meclis üyelerinden başkası konuşamaz’ dedi ve oturumu hızlıca sonlandırarak kapattı.
“Meclis’te pasta kesmenin evlilik yıldönümü kutlamanın yeri varsa benim hakkımı aramamın da yeri vardır diye düşünüyorum. Eğer benim konuşmamın yeri yoksa bunun da yeri yoktur.
"Ya işimi ya da tazminatımı istiyorum"
“Ben 2017’den beri işsizim. Tüm davaları kazanmama rağmen işsizim. Çocuğum okula başladı, masraflarım arttı. Geçinebilmek için drama eğitmenliği yapıyorum. Birkaç devlet okulu sınıfı aldım ama sürekli olmayan işler. Şu an geçimimi zar zor sağlıyorum. Oğlumun servis parasını zar zor ödedim. Bir an önce bizi ya işe alsınlar ya da tazminatlarımızı ödesinler.”
Akarca ayrıca hak edişleri ödenmezse Pazartesi gününden itibaren belediye önünde eyleme başlayacağını söyledi. (HA)