Fotoğraf: pixabay.com / jarmoluk
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü kamu hastanelerine gönderdiği yazıyla hekimlerin hastaları muayene etme sürelerini düşürerek gün içerisinde daha fazla sayıda hasta bakmalarını öngören bir karar aldı.
1 Kasım 2019'dan itibaren geçerli olmak kaydıyla hastanelere gönderilen yazıda "Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS) randevu sayılarının eğitim ve araştırma hastanelerinde yan dallarda 36, ana dallarda 72 hasta olacak şekilde planlanarak sisteme girilmesi kararı alınmıştır" denildi.
Kocaeli Tabipler Odası Başkanı Dr. Zeki Hamşioğlu, hekimlerin gün içerisinde standardın çok üzerinde hasta baktığını belirterek duruma tepki gösterdi.
Karardan yaklaşık 10 gün önce haberlerinin olduğunu dile getiren Hamşioğlu “Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki doktor arkadaşların bize durumu haber vermesiyle öğrendik. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’nden gönderilen bir kağıt imzalatılmış. Eğer karar uygulamaya konulursa hem doktorlar hem de hastalar mağdur olur” diye konuştu.
Kararın iptali için dava açmaya hazırlandıklarını dile getiren Hamşioğlu şöyle devam etti:
"Sistem 10 dakikalık aralarla randevu veriyor"
“İl Sağlık Müdürlüğü, öğrendiğimiz kadarıyla kararı henüz uygulamaya sokmamış. Bekletilmesinin nedenini veya karardan vazgeçilip geçilmediğini bilmiyoruz. Gerekli başvuruyu yaptık. Eğer karar uygulanacaksa iptali için dava açacağız.”
Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) şu an için 10 dakikalık aralıklara randevu verdiğini kaydeden Hamşioğlu, bir hekimin ortalama olarak sabahtan 36 hastaya baktığını, öğleden sonra ise tetkik yaptıran, kontrole gelen ya da randevusuz şekilde gelen hastalara birlikte gün içerisinde bu rakamın 60’la 90 arasına çıktığını söyledi.
"100'ün üzerinde hasta bakmış olacak"
Yeni sistemle randevulu hasta bakımının 72’ye çıkartılmak istendiğini dile getiren Hamşioğlu şöyle devam etti:
“Karara göre hekimlerin günde 72 hastaya randevu vermesi öngörülüyor. Randevusuz gelen hastalarla beraber bu sayı 100’ün üzerine çıkacak. 72 hastanın bir hekim tarafından bakılması bazı branşlar için olası değil. Bir psikiyatristin 5 dakikalık aralarla hasta kabul etmesi mümkün değil.
“Hastanın içeriye girmesi, derdini anlatması, muayene ve tetkiklerinin yapılması zaten oldukça zaman alıcı şeyler. Tanıya götüren yolda doktorlara daha fazla vakit verilmesi gerekiyor. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlemiş olduğu standart 20 dakika.“
"Sıkıntı yaşadığımız konu sadece zaman değil"
Türkiye’de sağlık alanının temelinde sıkıntıların olduğunu dile getiren Hamşioğlu “Sevk zincirinin doğru çalışmaması nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Hastalar, şikayetleri için hangi birime başvuracaklarını bilmediği gibi bir de kışkırtılmış hastalar hastan olmadıkları gibi televizyondan ya da internetten edindikleri bilgiyle hastanelere başvuruyor” dedi:
“Bugün aile hekimleri günde yaklaşık 100 hastaya bakıyor. Kamu hastanelerinde bu rakam 90. Bir aylık süreçte hastane ya da aile hekimleri neredeyse Türkiye’nin nüfusu kadar hasta bakıyor. Sıkıntı yaşadığımız konu sadece zaman değil.
“Eğer muayene süresini kısaltarak daha fazla hastaya bakmamız sağlanacaksa ne hasta bu sürede derdini anlatabilir ne de hekim doğru tetkiki uygulayarak tanı koyabilir. Zaman kısaldığı için doktor muayenesini tamamlayamaz ve zaman açığını haddinden fazla tetkik isteyerek kapatmak isteyebilir.
“Erken tanının hayat kurtardığı bir zaman diliminde tetkiklerin uzamasını, tanı konulma süresinin uzamasını kimse istemez.”
Ankara Tabip Odası: Hastalarımız müşteri değil
Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Ankara Tabip Odası ise "Performans sistemi nedeniyle sağlık hizmetinin sunumunda karar alma süreçlerinin sağlık gerekçeleri ile değil, piyasa koşullarına entegre edilmiş performans kriterleri ile gerçekleştirilmesi, kamu yararı ilkesi ve iyi hekimlik uygulamalarını zedelemektedir" ifadelerini kullandı.
"Hizmet sunumunda bilimsellik ve hasta gereksinimi ilkesinden uzaklaşıldığını belirten kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Hasta memnuniyeti ve performans ölçütlerine göre sunum dayatılmaktadır. İyi hekimlik değerleri ile bağdaşmayan performans sistemi sadece hekim haklarını değil, hasta haklarını da zedelemektedir.
"Niteliğe değil niceliğe önem veren, mesleki değerleri ve evrensel tıp etiği ilkelerini yıpratan performansa dayalı sağlık hizmeti sunumundan vazgeçilmelidir.
"Nitelikli, eşit ve adil sağlık hizmetini savunan hekimler olarak bizler köle değil, hastalarımız müşteri değil, görev yaptığımız hastanelerimiz de ne AVM ne işletme." (HA)