Hey Tekstil'in işten çıkardığı 420 işçi, İstanbul Valiliği önünde dört aylık maaşları ve tazminat haklarının verilmesi talep etti.
Bağcılar'daki Hey Tekstil fabrikasında çalışan çoğu kadın işçiler, dört aylık maaşları verilmeden 10 gün önce işten çıkarıldı. Her biri 10-15 yıldır Hey Tekstil'de çalışıyordu.
Türkiye'nin en büyük konfeksiyon hazır giyim üreticisi olduğu belirtilen Hey Tekstil şirketinin sahibi Aynur Bektaş, aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı.
Bektaş, kadınların iş hayatına katılımı için yaptığı çalışmaları nedeniyle 2010 TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.
"Hani kadınlar kıymetliydi ?"
Basın açıklamasını okuyan Melek Sönmez, yıllardır çalıştıkları fabrikadan maaşları ödenmeden bir anda işten çıkarıldıkları için aile huzurlarının dahi kalmadığını söyledi.
"Aylardır faturalarımızı, kiralarımızı, ödeyemiyoruz. Ekonomik sıkıntılarla birlikte iş huzurumuz da aile huzurumuz da kalmadı. Biz, patronumuz Aynur Bektaş'ın 'istihadam sağlıyorum, yeni bir yaşam sunuyorum' diye övündüğü fabrikasında çalışan üç kuruşluk ücreti, kreşi, sosyal hakları insanca çalışmayı çok gördüğü işçileriyiz.
"Bektaş, yalnızca İstanbul'da değil, Batman, Çankırı, Nevşehir'de hükümetten teşvikler alırken, 'kadınların istihdama katılımını teşvik ediyoruz, onlar çok kıymetli' derken bizi işten çıkardı."
"Şirket büyüdü biz küçüldük"
Fabrikada çalışan işçiler, asgari ücretle bin lira arası maaş alıyordu; içlerinde hamile olanlar ve dört engelli de var.
Kadın işçiler bianet'e konuştu:
Nazife Öncü: Bir sabah gittik, işten çıkarıldınız dediler. 1999'dan 2005'e yedi gün çalışırdık, onlar büyüdü yedi şirket açtı, biz küçüldük. Üç yıldır zam yapılmıyordu.13 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Primlerim bu sene doluyordu. 47 yaşındayım bu yaştan sonra kimse bana iş vermez.
Selma Zorlu: Sekiz yıldır çalışıyordum, tüm gazetecilere sesimizi duyurmak için her gece mail atıyorum. Kimse geri dönmüyor. Bizi çeken bazı kanallar da yayınlamadı. Bizi tazminatlarımızı ödememek için attıklarını çok iyi biliyoruz.
Demet Yürümez: Sendikaya üye olan işçilerin işlerine son verildi. Bu yüzden işçiler sendikalı olamıyordu. Bu süreçte birlik sağlandı, çünkü dayanma gücü kalmadı, bıçak kemiğe dayandı. Ev kredisi, borcu olanlar var. Buraya gelirken bile otobüsü Hava İş sendikası verdi. Çoğumuz uzak yerlerden geliyor. Maaşları alamamışken yol parasını nasıl verelim. Fabrika önünde direnirken evden herkes yarım ekmek bir şey getirip yiyor.
Basın açıklamasından ardından işçilerden oluşan bir komite ve işçilerin avukatı Vali Yardımcısı ile görüşmeye gitti. İşçiler de "Hizmet ödülü geri alınsın", "Sadaka değil, hakkımızı isteriz" sloganları eşliğinde Cağoğlu'ndan Sirkeci'ye yürüdü. (NV)