"Filmin adı 'Teslimiyet'. Çünkü filmdeki karakterler de hep bir şeylere teslim oluyor. Biri kendi gibi yaşayabilmek için kendine benzeyen bir karaktere, bir diğeri de bir erkeğe teslim oluyor. Gerçek hayatta da translar birçok şeyden ödün verir, teslim olur... "
Emre Yalgın ve Zeynep Özcan'ın senaryosunu yazdığı, Yalgın'ın yönetmenliğini üstlendiği, travestileri konu alan ve dün vizyona giren 'Teslimiyet' filmine neden bu adı seçtiklerini filmin "Hayat" karakteri Seyhan Arman, bu sözlerle anlatıyor.
Film Selanik'ten ödül aldı ama Kültür Bakanlığı oralı olmadı
Dün (17 Aralık) vizyona giren film, Tarlabaşı'nda yaşayan dört travestinin hayalleri ve yaşamları üzerine. Evin en küçük kızı Sanem, üç travestiyle birlikte seks işçisi olarak çalışarak geçimini kazanır. Sanem ve mahalleye yeni taşınan Gökhan arasında sözsüz bir ilişki başlar. Film, Sanem'in "kurtarıcı" olarak gördüğü Gökhan'ın evine sığınmasıyla sürer.
Yalgın ve Özcan'ın yazdığı filmin senaryosunun, Selanik Film Festivali'nin Balkan Fonu bölümünde ilk dörde girerek 10 bin Euro ödül kazandığını, filmin de bu ödül sayesinde çekilebildiğini anlatan Arman, Kültür Bakanlığının filme olan ilgisizliğinden yakınıyor.
"Bizi tamamen ötekileştiren, transları çirkin gösteren bir film olsaydı belki Kültür Bakanlığı yardım ederdi. Filmi çok küçük bir bütçeyle çekmek durumunda kaldık."
Türkiye'nin ilk trans filmi
Teslimiyet, dört ana karakterinin trans olması ve bu karakterleri trans oyuncuların canlandırması bakımından Türkiye'de bir ilk.
Filmde mesaj verme kaygısıyla hareket etmediklerini belirten Arman, "Buna daha çok var. Bu filmle insanlarla önce bir tanışıyoruz. Filmi, bizi tanıyan aktivistlerin yanında bizim gerçekte kim olduğumuzu öğrenmek isteyen insanların ve transfobiklerin de izlemesini istiyorum. Film kötü tepkiler de alabilir. Ama en azından nasıl bize küfrederken artık 'pis dönme' yerine 'pis travesti' diyorsa insanlar, bu film de bizi daha da yakından tanımalarına fırsat olacak" diyor.
"Yumurta atmasak da şiddete uğruyoruz"
"Güneşi Gördüm" ve "Beyza'nın Kadınları" filmlerinde oynayan Arman'a kendi teslim oluş hikayesini sorduğumda, Adana'da çocukluk yıllarında başladığı, İstanbul'da devam ettirdiği tiyatro oyunculuğunu anlatıyor.
"Çocukluğumda uyurken kimliğimin adını koyamasam da saçlarım uzasın, vajinam olsun, görenler de 'Allah tarafından oldu' desinler" diye dua ederek uyuyordum. Çocukken bile dini ve toplumsal baskının ne demek olduğunu biliyordum.
"Ama tiyatro hayatımı kurtardı. Trans kimliğim nedeniyle 'öteki' olduğumu insanlar sahneye çıktığımda unuttu. İnsanların beni bu kimliğimle ilk etapta kabullenmelerini tiyatro sağladı. Tiyatro, insanların gözünde bu kimliğime meşruluk kazandırdı.
"Yanlış bilinen bir şey de transfobiklerin bizi ötekileştirmediği. Oysa LGBTT bireyleri de ne yazık ki bunu yapıyor. Bu daha da kötü aslında. Bunun dışında polislerin de özel eğitim alması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz yumurta atmasak da öğrencilerle aynı polis şiddetine uğruyoruz. Artık bu son bulmalı."
Filmin künyesi
Yönetmen: Emre Yalgın
Senaryo: Emre Yalgın, Zeynep Özcan
Filmin Kurgusu: Emrah Dönmez
Oyuncular: Görkem Arslan, Didem Soylu, Seyhan Arman
Filmin Türü: Drama
Filmin Süresi: 96 dakika
Filmin fragmanı için tıklayınız.(BT)