IPS İletişim Vakfı'nın ve Press Now'un hafta sonu Pamukkale'de düzenlediği "Habercilik Atölyesi'"nde, Ege bölgesinden yerel gazeteciler, eğitmenler Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, Hollandalı gazeteci Nico Haasbroek ve Fotoğraf Vakfı'ndan Yücel Tunca'yla, habercilik etiği, temel gazetecilik, haber yazım teknikleri ve basın fotoğrafçılığı konularında birlikte çalıştı.
Katılımcıların yaklaşık yarısını kadın gazetecilerin oluşturduğu eğitim ve atölye çalışmalarının sonunda, yerel gazeteciler sertifikalarını aldı.
Resmi ilan hem gerekli hem kısıt
Yerel gazeteciler resmi ilanların birçok yerel gazete için temel ekonomik kaynak olduğunu, son düzenlemeyle bu ilanların iptal edilmesinin veya özet şeklinde yayınlanmasının yerel gazeteleri sürüklediği ekonomik sıkıntıları anlattı. Ancak bu ilanların bölgenin mülki amirleri tarafından düzenlenmesinin gazeteci üzerinde kurduğu iktidara da dikkat çektiler. Gazetecilerden biri "Patronunun devlet olduğunu bilmek iyi değil" diyordu.
Yereldeki güç ilişkileri
Yerelde özgür haberciliğin önündeki engellerden birinin de içinde siyasi parti örgütlenmelerinin, yerel sermayenin, polis ve askerin, mülki idarecilerin yer aldığı güç ilişkileri olduğunu söyleyen gazeteciler mevcut yapıyı sorgulayan ya da hak arama süreçlerini görünür kılan haberciliğin baskı altına alınmaya çalışıldığını vurguladı.
Aydın Gazeteciler Cemiyeti'nden Ali Esmer, yerel radyo ve televizyonların teliflerle ilgili karşı karşıya oldukları yüksek para cezalarının da yayınların sürdürülebilirliği için bir sorun olduğuna değindi.
Yerel ulusalın astı değil, haberin kaynağı
Gerek eğitimcilerin gerekse yerel gazetecilerin vurguladığı önemli noktalardan biri de, yerelin ulusal medyanın "astı" olmadığı, tersine haberin kaynağı olduğuydu. IPS İletişim Vakfı'ndan Ertuğrul Kürkçü yerelin büyük sermayeyle arasındaki mesafe nedeniyle yaygın medyaya göre daha fazla demokrasi potansiyeli taşıdığını saptarken, Haasbroek sorunların da küreselleşmesiyle dünya haberlerinin öncelik kazandığını, dünyanın kentle, yerelle ortaklaştığını söyledi.
"Keşke daha fazla atölye olsaydı"
Uygulamalı çalışmalarda Arsan temel haber yazım teknikleri, haberde çerçeveleme, bağlam, temel öğeler, haber kaynaklarıyla ilişkiler üzerinde durdu. Gazeteciler Haasbroek'le yaratıcı yazı tekniklerini çalıştılar. Tunca basın fotoğrafçılığında anlatım, ayrıştırma, ışık ve pratik ipuçları üzerinde durdu; gazetecilere "Kendinizi bir şair gibi düşünün, şairin her sözü gibi, kareye dahil ettiğiniz her şeyin bir gereği olmalı" dedi.
Eğitimin sonunda, ortak isteklerden biri, uygulamalı eğitimlerin artırılmasıydı.
301, sigara yasağı, Tuzla çok konuşuldu
Atölyelerde ve molalarda en çok konuşulan konulardan biri sigara yasağıydı. Yasağın hayatını nasıl etkilediğini anlatan tiryakiler de vardı; "Belki böylece bırakırsınız" diyen iyi niyetli sigara karşıtları da. En çok sorulan soru "Burada sigara içilebiliyor mu"ydu.
Ünlü 301. madde, ifade özgürlüğü, gazeteciliğe etkileri ve Arsan'ın iktidar zincirinde gazetecinin rolünü tartışmak için gündeme getirdiği Tuzla tersanelerindeki işçi ölümleri de sıkça konuşulan konulardandı. (TK/GG)
Eğitime katılanlar:
Aydın: Ali Esmer (Gazeteciler Cemiyeti), Teyfik Akbaş (Cumhuriyet Gazetesi), Cemal Yıldırım (Doğan Haber Ajansı ), Bahar Yüksek (Star Gazetesi), Güner Dokuyucu (Hür Söz Gazetesi), Aytaç Yılmaz (Mavi Didim), Meliha Civelek, Özlem Girgin Aydın (Didim Çağdaş Gazetesi), Şavgu Aydın (Didim Dergisi), Özlem Han (Didim Özgürses Gazetesi), Carol Fascione (Voices Gazetesi), Buket Erbaş (Gazete 2000), Durmuş Tuna (Gerçek Gazetesi).
Denizli: Refika Bilginer (Son Nokta Gazetesi), Semra Aslan (Haberci Gazetesi), Atilla Tolunay (Tarımın Sesi Gazetesi), Ümit Aras (Olay Gazetesi).
Muğla: Mete Sönmez (Güney Ege Gazetesi), Sibel Berber (Çağdaş Marmaris), Mesut Zeki Karadeniz (TRT), Mehmet Bozkır (Ege Haber). (TK)