Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, Haman'ın onları öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanan bir bayramım hikayesi Tanah'ın Ester kitabında (Megillat Ester) anlatılıyor.
Purim bayramı, İbrani takvimine göre, düşmanlarına karşı kazanılan zaferin ertesi günü olan Adar'ın 14'ünde kutlanıyor(artık yıllarda Adar II'de) ve bayram gün batımıyla başlıyor.
Bayramla ilgili Türkiye Hahambaşılığı Vakfı'na ait "Türk Yahudi Toplumu" hesabı daTwitter'dan bu mesajı yayınladı:
İbrani takvimine göre, her yıl Adar ayının 14’ünde kutlanan Purim Bayramı, Yahudilerin en neşeli ve en eğlenceli bayramlarından biridir. Bayramda, Purim olaylarının anlatıldığı, deri parşömen üzerine yazılmış “Megilat Ester” isimli kitap okunur. Purim Sameah pic.twitter.com/9Wc02msaCX
— Türk Yahudi Toplumu (@tyahuditoplumu) 20 Mart 2019
Şükran duyulur, kostüm ve maske giyilir
Purim'de Ester tomarı (keriat ha-megillah) halka açık şekilde okunur ve buna ilave olarak öğünlerden sonra şükran duaları okunur, yemek ve içeceklerden oluşan hediyeler (mişloah manot) değiş tokuş edilir, fakirlere bağışta bulunulur (mattanor la-evyonim), ve şölen ziyafeti verilir (se'udat Purim). Diğer geleneklerde şarap içmek, kostüm ve maske giymek bulunur.
Ester kitabına göre, Kral Ahaşveroş'un veziri Haman'ın Yahudileri öldürme planı Mordehay ve Kraliçe Ester tarafından su üstüne çıkarılır ve bugün şölenlerle kutlanır.
"Geleneksel sınırları aşan gün"
Şalom gazetesindeki bayram mesajında "Purim, geleneksel sınırları aşan, kendimizi neşeye kaptırdığımız bir gündür" ifadeleriyle tarif ediliyor ve günle ilgili bilgiler şöyle anlatılıyor:
"Bugün içimizde açılan pencere ile benliğimizin derinliklerine ulaşabilmemiz mümkün olabilir. Bugünü ad de lo yado - ayırt edemeyecek duruma gelene kadar kutlamamız söylenir. Bu, algı kapılarının ötesinde, karanlık ve ışığı, hatta hayatımızdaki acı ve hayal kırıklıklarını da aşacak şekilde sevinçli olmak demektir.
"Purim mutluluk bayramıdır"
"Purim, mutluluk bayramıdır, ama eğer biri bu mutluluğu hissetmiyorsa ve mutlu olmamak için birçok sebebi varsa nasıl mutlu olabilir? R. Simon Jacobson bunu şöyle yanıtlıyor:
"Tora'nın cevabı, sevincin her insanın içinde, doğasında ve özünde var olduğudur. Bunu net olarak küçük bir çocuğun doğal mutluluğunda ve neşesinde görebiliriz. Çocuklar sadece dış sebeplerden dolayı bu doğal neşelerini kaybetmeye başlarlar. Her birimizde doğuştan var olan içsel neşeye nasıl ulaşabiliriz?
"Bizim Tanrı'ya bağlı duran tarafımızı temsil eden iç çocuğumuzun neşe ve coşkusuna temas ederek yaşam koşullarının getirdiği üzüntülerden uzaklaşabiliriz. Bu günün sevincini, takip eden haftalara ve aylara taşımak için de, Tanrı'nın bizi, aynen Ester'in durumunda olduğu gibi sadece bizim yerine getirebileceğimiz bir katkı sağlamamız, benzersiz bir amacı yerine getirmemiz için yarattığını idrak edip, bunun getirdiği özellik duygusu ve mutluluğunu içselleştirebiliriz." (PT)