Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Zirve Yayınevi katliamına ilişkin davada karar çıktı.
Mahkeme Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'i yayınevinde öldürmekten yargılanan tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Cuma Özdemir'i, "tasarlayarak öldürmek" suçundan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ancak tutuklama kararı vermedi.
Mahkemenin kararını bianet’e değerlendiren avukat Mehmet Ali Koç “Davanın dokuz yıl sürmesinin hiçbir anlamı yoktu, hakkında müebbet hükmü verilenler tutuklanmadı bile” dedi.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 115'inci duruşmaya tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat ile Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Adem Gedik, Hüseyin Yelki ve Levent Ercan Gelegen ile adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler hazır bulundu.
Elektronik kelepçe takılan diğer sanıklardan Hamit Çeker ve Cuma Özdemir, önceki celsede tahliyesine hükmedilen ancak başka suçtan dolayı Adana F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Varol Bülent Aral da video konferans yöntemiyle duruşmaya katıldı.
Son sözlerin sorulduğu duruşmada mahkeme heyeti kararını açıkladı.
TIKLAYIN - PROTESTAN KİLİSELER DERNEĞİ: ZİRVE KATLİAMINDAKİ “KARANLIK” AYDINLATILMALI
Karar
Buna göre;
* Adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Cuma Özdemir'i, "tasarlayarak öldürmek" suçundan üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
* Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ruhi Abat, Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılğan, Varol Bülent Ağar, Hüseyin Yelki, İlker Çınar, Adil Akçay, Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, Kürşat Kocadağ, Mehmet Gökçe “terör örgütü yöneticiliği”, “terör örgütü üyeliği”, “darbe”, “işyeri dokunulmazlığını ihlal etme” suçlamalarından beraat etti.
*"Haberleşmenin gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından emekli Albay Mehmet Ülger'e 13 yıl 9 ay, Binbaşı Haydar Yeşil'e de 14 yıl 10 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.
* Davanın sanığı ve tanığı İlker Çınar hakkında da çelişkili ifade verme ve sahte kimlik çıkarma gibi çeşitli suçlardan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.
Koç: Devlet yine örgüt bulamadı
Kararın tatmin edici olmadığını söyleyen avukat Koç şöyle konuştu:
“Dava dokuz yıl önce de bitseydi böyle sonuçlanacaktı. Dokuz yıl boyunca süren adalet beklentisi sona erdi. Katil sanıklar tutuksuz yargılandı, haklarında tutuklama kararı dahi verilmedi. Her sağcı eylemde olayda olduğu gibi devlet burada da ‘örgüt yok’ kararı verdi. Bu cinayetin devlet kışkırtması olmadan işlenemeyeceği açık olmasında rağmen etkili soruşturma yürütülmedi.”
Koç, kararı temyiz edeceklerini söyledi.
Davanın geçmişi
18 Nisan 2007'de Almanya doğan ve Türkiye’de yaşayan Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel yayınevinde öldürülmüştü.
Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde, Emre Günaydın üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken yakalandı.
Katiller, tutukluluk süresini 10 yıldan beş yıla indiren yasayla elektronik kelepçe takılıp, serbest bırakılmıştı.
Yedi sanıkla başlayan dava önce 9, ardından 21 sanıkla devam etti. Dava süresinde 3 iddianame ve 3 mütalaa hazırlandı.
Günaydın'ın iki gün önce polis tarafından el konan silahı olay yerinde bulundu.
Dava süreci boyunca dava haberlerini yapan gazetelere davalar açıldı, müdahil avukatlardan Orhan Kemal Cengiz hedef gösterildi, tehdit edildi.
Davanın başından itibaren avukatların, cinayetin azmettiricilerinin bulunması için talepleri reddedilirken katliam, 2008’de Ergenekon iddianamesine girdi.
Cinayetin ardından başlatılan soruşturma kapsamında birçok ihbar mektubu ortaya çıktı.
Bu mektuplardan birinde o dönemde Malatya Jandarma Alay Komutanı olan Mehmet Ülger’in azmettirici olduğu ileri sürüldü. Davada tanık olarak dinlenen Ülger, 2011’de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı.
Ergenekon davası sanıklarından Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Malatya İnönü Üniversitesi Eski Rektörü Fatih Hilmioğlu ve 'İnternet andıcı' soruşturmasında şüpheli olan emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Zirve davası kapsamında şüpheli sıfatıyla ifade verenlerin bazılarıydı.
Dava sanıklarından İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi araştırma görevlisi Ruhi Abat, Ülger ve bazı üst komutanların cinayeti önceden bildiklerini söylemişti.
Tanık Metin Doğan ise, bugün (28 Eylül 2016) beraat eden sanık Varol Bülent Aral’ın kendisini “vatan için” cinayet işlemeye teşvik ettiğini, yargılandığı başka bir mahkemede olaydan önce yayınevinde cinayet işleneceğine dair bilgiler verdiğini ancak bunların dikkate alınmadığını söylemişti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi, 2010 tarihli raporunda cinayetin “Ergenekon tarzı örgütlenme” tarafından işlendiğini belirtirken, mahkeme davanın Ergenekon ve Poyrazköy davalarıyla ilişkisinin araştırılması talebini reddetmişti. (EA)