Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Hristiyan ve Musevi cemaatlerinin temsilcileriyle görüştü.
Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde düzenlenen ve basına kapalı olarak gerçekleşen yemekte İstanbul, Yeşilköy'de bir Süryani kilisesi yapılması kararlaştırıldı.
Süryani cemaati tarafından Yeşilyurt'ta yapılacak kilisenin arazisi devlet tarafından tahsis edilecek.
Azınlıkların sorunları
Üç buçuk saat süren yemeğe Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Rum Ortodoks Patrik Vekili Peter Stefanos, Türkiye Keldani Katolik Cemaati Ruhani Reisi François Yakan, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, ve Ermeni Katolik Başpiskoposu Levan Zekiyan katıldı.
Ayrıca Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’inde bulunduğu yemekte Türkiye’deki dini azınlıkların temsilcileri kendi sorunlarını dile getirdi.
Papaz ya da ruhban sınıfından birisinin azınlık okullarında ders vermesine izin verilmemesi, bu kişilere pasaport verilmemesi, verildiğinde de en fazla altı ay süreyle verilmesi, kiliselerin sinema ya da farklı amaçlar için kullanılması gibi sorunlar anlatıldı.
İslamofobi
Davutoğlu da yaptığı konuşmada Avrupa’da yükselen İslam karşıtı eğilime değindi.
“İster İslamofobi çerçevesinde olsun, ki son zamanlarda yaygınlaştı, Avrupa'da camilere saldırılar hepimizin gündemindedir, ister antisemitizm şeklinde olsun ki o da çarpıcıdır...
“Kim hangi gerekçelerle olursa olsun, inancı dolayısıyla dışlanmışsa, baskıya, zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. Bu insanlığın gelecek nesillere bırakacağı en güzel mirası olacak.”
Davutoğlu, İslamofobi’ye getirilecek eleştirel yaklaşımın tüm dini kimliklere yapılan ayrımcılığa karşı ses yükseltmek anlamına geleceğini ifade etti.
"Eşit vatandaşlık"
Davutoğlu Türkiye’deki gayrimüslim azınlıklarla ilgili olarak da “eşit vatandaşlık” vurgusu yaptı.
“Otantik kültür gelenekleri bağlamında, dini gelenekler bağlamında ülkemizin bütün renklerini barındıran bu tablo bizim için önemlidir.
“Diğer taraftan da eşit vatandaşlık ilkesi bağlamında da bu tablo önemlidir. Hiçbir zaman biz, yurttaşlarımız arasında yurttaşlık temel ilkesi etrafında bir fark gözetmedik, gözetmeyiz.
“Hangi dini, mezhebi, etnik temelden gelirse gelsin bütün yurttaşlarımızın canı, malı, ırzı, aklı, namusu bizim için azizdir ve bütün dinlerde azizdir.“ (YY)
Bu haberde Amerikanın Sesi ve Hürriyet’ten yararlanıldı.