Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer bugün bir soru önergesine verdiği cevapta Arapçanın ilköğretimde yabancı dil olarak okutulmaya başlanacağını bildirdi.
Bu gelişmeyi anadili Arapça olan araştırmacı-yazar Bereket Kar bianet'e değerlendirdi.
Arapçanın anadilde eğitim kapsamında ilköğretimden orta ve yüksek öğretime konulmasının yerinde ve doğru olacağını anlatan Kar, Kürt dili başta olmak üzere isteyenin kendi anadilini okuyup yazmasını talebini meşru kılmak gerektiğini söyledi.
Din eğitimiyle mi sınırlı?
Kendi anadilini çok geç öğrendiğini söyleyen Bereket Kar, eğitim alanında 4+4+4 diye bilinen yasayla yapılan düzenlemelerde din esaslı bir eğitim vurgusunun olduğunu ve din esaslı eğitimin esasının da Arapçaya dayandığını hatırlattı.
"Bu çerçevede bir bütünlük içinde düşünülen bir proje olduğunu düşünüyorum. Arapça zaten Kuran kurslarında, imam hatip okullarında okutuluyordu. Şimdi ilköğretime yönelik bir düzenleme var."
Bereket Kar'a göre sadece dini derslere mahsus bir sınır mı olacak yoksa Arapçanın esasıyla bir bütün olarak, halk diliyle bir bütün olarak öğretileceği ve bunun üniversiteye uzanan bir merdiven mi olacağı belli değil.
Kar düne kadar Arapça konuşmaları yasak olan bir azınlığın şimdi birdenbire dillerinin eğitime girmiş olmasının önemli olduğunu belirtiyor, ancak anadilde eğitim talebinin meşru olduğunu ve sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
"Arapça sadece bir din eğitimiyle sınırlı tutulursa, özellikle Araplar açısından hiç de sevindirici bir durum olmayacaktır.
"Ama bir anadil eğitimi olarak konulması bir başka tartışmayı getirir. En başta Kürtlerin anadilde eğitim talebini çok meşru kılan bir başlangıç olacağı muhakkaktır. Bunu o yönüyle de desteklemek gerek." (YY)