78'liler Girişimi'nce oluşturulan Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu'nun düzenlediği sempozyumdan, işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulunma kararı çıktı.
"Türkiye Diyarbakır Cezaevi Gerçeğiyle Yüzleşiyor" başlıklı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen iki günlük sempozyumun sonuç bildirgesinde, 12 Eylül'ün mağdurları ve tanıkları, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı alındı.
78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, üç yıldır süren ve 461 mağdurla yüz yüze yapılan görüşmelerden çıkan 800 saatlik kayıt, 7 bin 500 sayfalık deşifreden elde edilen bilgilerin değerlendirilmesiyle ortaya çıkan sonuç bildirgesini açıkladı.
Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Psikoterapist Dr. Murat Paker'in tahminlerine göre yaklaşık 5 bin kişinin geçtiği Diyarbakır cezaevindeki işkencelerden sorumlu tutulan isimler hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına başvuracaklarını söyleyen Can, sempozyumda alınan kararları paylaştı:
Tüm tanıklar ve mağdurlar, şikâyetlerini, koğuşlarını ve bildiği görevlilerin kimliklerini dilekçeye not ederek Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmalı.
- TBMM'de Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma Komisyonu'nun kurulması sağlanmalı.
- Özellikle 1980-1986 ve 1987 yılı dahil olmak üzere Diyarbakır Cezaevi ile ilgili tüm bilgilerin Jandarma Genel Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarından, cezaevinde görev yapanların kimler olduğunun, cezaevinde tutuklu ve hükümlülerle ilgili bilgilerin kayıtları talep edilmeli.
- Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu dört aylık yasal süresi içerisinde tamamlamalı ve rapor TBMM Genel Kurulu'nda Genel Görüşme'ye açılmalı.
- Sıkıyönetim döneminde Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı'na bağlı illerde görev yapan avukatların yaşadıklarını raporlaştırmak ve mağdurların zararlarının devlet tarafından giderilmesi talep edilmeli.
- Diyarbakır Cezaevi'nin bir utanç, yüzleşme ve insan hakları müzesine dönüştürülmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde kampanyalar başlatılmalı.
Sempozyumun son günü, Diyarbakır cezaevinde yaşananları protesto etmek için kendini yakan Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Necmi Öner, Eşref Anyık'ın fotoğraflarının bulunduğu resimlerin etrafındaki demir panoya dolanan bezler, sanatçı Saadet Sorgunlu tarafından Dörtler için yakılan Kürtçe bir ağıt eşliğinde sembolik olarak yakıldı. Bu sırada aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak'ın da bulunduğu çok sayıda kişi, gözyaşlarını tutamadı.
Yüzleşmek için başvurular bekleniyor
Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu, 1980-84 yılları arasında çocuk ve kadın koğuşlarında kalanların yanı sıra, Diyarbakır 5 No'lu Askerî Cezaevi'nde bulunan gardiyanların, doktorların, mahkeme heyetinde ve adli tıpta görev yapmış olanların da başvurusunu bekliyor. (BT/EÖ)
Başvuru adresi: İstiklal Caddesi, Alyon Geçidi, Merkez apt. No: 4, Kat: 2 Beyoğlu, İstanbul