Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergelerin belirlendiği Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) açıkladı.
Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Dengelenme, değişim ve disiplin prensipleri temelinde devam ediyorum. Geçtiğimiz yıl açıkladığımız programda dengelenme olarak tanımladık."
"Bu yılki programın ana teması değişim başlıyor. Artık ülkemizin bir üst lige çıkması için bu değişimi inanarak gerçekleştiriyoruz. Çok ama çok işimiz var. Son dönemin analizini kısaca anlatacağım.
"Cari açıkta bu yıl önemli bir başarı elde ettik"
"Ekonomimizin en büyük kırılganlıklarının başında gelen cari açıkta mücadelesinde bu yıl önemli bir başarı elde ettik. Yıllık bazda cari bazda cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. Ekonomi daralırken cari fazla verilmesi normal diyenlerin de buradan bazı şeylerin payını alacaklarını düşünüyorum.
Dengelenme dönemi kazanımlarını koruyacağız ve bir süre daha bu süreci sürdürdükten sonra değişim süreci başlatacağız, programımızı 2020 içinde ikinci baza taşıyacağız. 112 maddeden oluşan bir eylem planı hazırlamıştık. 112 maddesinin 53'ü 2019'da 26'sı 2020 yılında 33'ünü 2021 yılında hayata geçireceğiz. şu anki durumda 2019 Eylül itibariyle hayata geçireceklerimizin yüzde 75,5'ini hayata geçirdik.
"Temel mücadele alanımız enflasyon"
"Özellikle ekonomide temel mücadele alanlarımızın başında yine enflasyon gelecek. Eğer ekonomide güçlü bir Türkiye ideali ortaya koyuyorsak bunlar enflasyonu artık yüzde 5'in altına çekmeden gerçekleştirmek çok zor. Enflasyonu yüzde 5'in altına çekmek hedefimiz olamaya devam ediyor. 2020 yılı için yüzde 9,8 olarak koyduğumuz hedefi yüzde 8,5 olarak revize ettik. 2021'de yüzde 6, 2022'de de yüzde 4 enflasyon hedefliyoruz.
"Mal ve hizmet fiyatlarındaki kur geçişkenliğini azaltmak için bazı ithal ürünlerinin yerleştirilmesi alım garantili enerji kontratlarının yerlilik oranı da dikkate alınarak Türk Lirası bazlı olmasını sağlayacağız. Rekabet verimliliğini hedefleyen politika setini ele alacağız. Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında sulama yatırımları yapılacak, meyve-sebze fiyatlarında dönemsel dalgalanmaların önlenmesi amacında seracıları destekleyeceğiz.
"Lojistik Master planı hazırlanacak"
"Lojistik Master planı hazırlanacak. Kapsamlı bir destek setini detaylı şekilde çalıştık. Bu yıl bütçe dengesinde program hedefinin malum biraz gerisinde kaldık. Ekonomideki yavaşlama en önemli faktörlerden. Böylesi zor bir dönemde ekonomiyi desteklemek, enflasyondaki mücadelede hedeflerimize ulaşmakta özellikle ithalatı frenlemeye yönelik adımlar atmamız kaçınılmazdı.
"İhracatı destekleyen kredi politikası devam edecek. Krediler gibi tüm yatırım ve teşvik uygulamalarında cari denge uygulamalarını artırarak devam edeceğiz.
"Milli geliri 2.9 oranında kapatmayı hedefliyoruz"
"2019'da bütçe açığı milli gelir oranını yüzde 2.9 oranında kapatmayı hedefliyoruz. Vergi adaleti sağlayacak daha çok kazanandan, az kazanandan daha az verdi alacak uluslararası uygulamaları örnek alacak bir vergi reformuyla ilgili adımları da atamaya başlıyoruz.
"Sosyal güvenlik sistemin aktüel sisteminin güçlendirecek politikaları hayata geçireceğiz. Vergi tahsilat performansımızı artırmak için insan kaynağı hem de organizasyon anlamında çok önemli değişiklikler yapıyoruz. Veri denetçilerimize sektör bazlı eğitimler veriyoruz.
"Büyüme ile ilgili çok kapsamlı çalışmalar yaptık. Bütçeye baskı oluşturmayacak biriken reel durgun alanı da hesaba katacak fiyat artışına nedne olmayacağız. Beklenen kredi desteğinin olması hedeflerinin altında büyümenin gerçekleşmesi ve inşaat sektöründeki yoğun istihdam kaybının yaşandığı bu alanda beklediğimiz iyileşmeyi bu yıl göremedim. İnşallah bu süreç hızlıca tesis edilir. İşsizlik oranını 2020'de 11.28, 2021'de 10.6'ya 2022'de de 9.8'e düşürmeyi hedefliyoruz." (RT)
Daha önceki hedeflerTürkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişinin ardından 20 Eylül 2018'de "Dengelenme, Değişim ve Disiplin" sloganıyla Yeni Ekonomi Programı (2019-2021) hazırlanmış, ekonomide dengelenme süreci vurgusu yapılmıştı. Daha önceki programda büyüme hedefleri 2019 için yüzde 2,3, 2020 yılı için yüzde 3,5 ve 2021 yılı için yüzde 5 olarak belirlenmiş, enflasyon hedefleri ise 2019 için yüzde 15,9, 2020 yılı için yüzde 9,8, 2021 yılı için yüzde 6 olmuştu. Bütçe açığının GSYH'ye oranı hedeflerinin 2019 yılı için yüzde 1,8, 2020 yılı için yüzde 1,9, 2021 yılı için yüzde 1,7 olduğu programda, işsizlik oranı hedefleri de 2019 için yüzde 12,1, 2020 yılı için yüzde 11,9 ve 2021 yılı için yüzde 10,8 şeklinde sıralanmıştı. Bu yılın nisan ayında da YEP kapsamındaki hedeflere yönelik reform paketi açıklanmış, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ihraç edeceği yaklaşık 28 milyar TL'lik devlet iç borçlanma senetlerinin kamu bankalarına verileceği açıklaması öne çıkmıştı. |
Fotoğraf:AA