Bir kişinin, diğer kişinin kendisine yaptığı her türlü cinsel eylemi istememesi hali için kullandığımız bir ifade var: Bu bir cinsel saldırıdır.
Rıza, kişilerin ikisinin de aynı şeyi yapmakta anlaşması ve diğerinin bilmesine izin vermesiyle olur. Rızanın dört kuralı vardır:
Kural 1: İş cinsellik olduğunda, sadece "Evet", evet demektir
"Belki" evet demek değildir. "Sanırım" evet demek değildir. "Bakalım" evet demek değildir. Ve "Hayır" asla, ama asla evet demek değildir. Bir flört tecavüzü edimi işlemek istemediğiniz sürece, rıza almak için "evet"i duymanız gerekir ve aynen, sizin tarafınızdan da "evet" denilmesi gerekir.
Örnek: "Hey, giysilerimizi fırlatıp atıp sevişelim ister misin?" "Evet, süper olur." Bu, rızadır.
Kural 2: Rıza gösterildiğini bilmek sizin sorumluluğunuzdur
Aşırı hız yaptığınızda polis sizi kenara çekerse, "Memur bey, burada hız sınırı olduğunu bilmiyordum" demek, işinize yaramaz. Cinsellikte de aynı şey vardır, ister birini öpmek olsun, ister dokunmak okşamak, isterse sonuna kadar gitmek. Diğer kişinin sınırlarını öğrenmek sizin sorumluluğunuzdur, sizin sınırlarınızı öğrenmek de onun sorumluluğu. Sizin yaptıklarınızı onun da yapmak istediğine "inanmak"la olmaz, emin olmak zorundasınız. Ve unutmayın, "Hayır" demek kadının sorumluluğu değildir; "Evet" dediğini bilmek sizin sorumluluğunuzdur ve bunun tersi de geçerlidir. Bazıları "İyi de, insan nasıl emin olacak?" diye sorabilir. Arkadaşım Harry, buna şöyle yanıt veriyor: "Kardeşim, nasıl olur da bilmek istemezsin? Bir sabah uyanıp da acaba ben bir flört tecavüzcüsü müyüm, diye merak ettiğini bir düşünsene." Ya da, başka bir yolla söylersek, nasıl olur da iyi bir cinsellik yaşamak istemezsiniz?
Kural 3: O ana kadar yaptığınız hiçbir şey, size sonrakini yapma iznini vermez
Çılgınlar gibi öpüşüyorsunuz, kadın kendini hepten bırakmış; demek ki, elinizi bluzunun altına sokabilirsiniz. Yanlış. Bütün giysilerinizi çıkarmışsınız ve alt alta üst üstesiniz; demek ki, ilişkiye girebilirsiniz. Yanlış.
İşin doğrusu, düzenli bir ilişkide olup halihazırda bir dizi kuralı ortaklaşa belirlemediğiniz sürece, yeni bir "düzey"e her geçişinizde, rıza almanız gerekir.
Bazıları "Olmaz böyle şey. Akışı bozuyor bu" diyor.
Bunda bir doğruluk payı olmadığını söylersem, yalan söylemiş olurum. Diğer yandan, istediğiniz şeyi yaptığınızı ikinizin de bilmesiyle, bir kişi yolunda ilerlerken diğerinin televizyondaki tekrar yayınları izlemeyi tercih etmesine veya rahatsız olmasına ya da korkmasına göre, bin kat fazla cinsel enerji olacaktır.
Hatta daha da iyisi, ikiniz de neden hoşlanıp hoşlanmadığınız hakkında konuşmak zorunda olacağınız için, biz erkekler, yatakta çok daha iyi hale geliriz.
Kural 4: Sarhoşsanız veya aklınız başınızda değilse, ne rıza gösterebilirsiniz ne de rıza alabilirsiniz
Eğer ikinizden biri, ne yaptığınızı bilemeyecek kadar çok sarhoş, çok dumanlıysanız, bildirilen bir rızayı almak imkansızdır. Ne siz rıza gösterebilirsiniz ne de gerçekten rıza aldığınızı bilebilirsiniz. Sonrasında, ikiniz de sizin bir flört tecavüzcüsü olup olmadığınızı bilemezsiniz.
Eğer biriyle birlikteyseniz ve birlikte kafayı bulup seks yapmaya karar vermişseniz, bu saldırı değildir, zira rıza ikiniz de ayıkken gerçekleşmiştir. (Elbette, ikinizden biri yine de fikrini değiştirebilir, bunu ifade ederseniz, rızanızı geri çekin.) Ama durum tersiyse, rıza diye bir şey olamaz. Yasalar da böyle diyor. (MK/TK)
* Michael Kaufman, 90'ların başında Kanada'da, kendini "Erkeklerin kadına şiddetini sonlandırmak için çalışan erkekler" olarak tanımlayan Beyaz Kurdele Kampanyası'nın üç başlatıcısından biri. Kampanyanın sloganı "Kadına yönelik şiddet uygulamayacağım, göz yummayacağım, sessiz kalmayacağım." Üyeliği olmayan bu hareket, her yerde kendi özgül koşullarıyla büyüyor ve kendi kampanyalarını yaratıyor.
* Michael Kaufman'ın özellikle genç erkeklere yönelik olarak yazdığı İngilizce metnini, Tolga Korkut Türkçeleştirdi.