Edebiyat, hele hele edebiyatın şiirle hemhal olmuş hâlinin okuru titiz ve meraklıdır. Okur, sahici bir edebiyat metnini okuduğunda; en az metin kadar yazar da ilgi odağına oturur.
İşte bu sebeple yazar çoğu kez yazar kimliğiyle metninin önüne geçse de! Dikkatli okur, metne hürmetkâr ve bağlı okur, metni yazardan daha çok dikkate alır. Metnin olumlu ya da olumsuz manada yazarı ötelediği hâller çoktur.
İşte bu sebeple “Düşmüş Aşka Ağıt” ilk kitabıyla dikkate değer bir çıkış yapan ve ilgiye mazhar olan “MEM” bu durumu bilerek isminden kendini azade kılarak böylesine bir ilgiyi hak ediyor…
Sanki bunu “hissetmiş” gibi kitabına “Düşmüş Aşka Ağıt”* adını koyan yazar / şair, uzun yıllar boyunca kimliğinde kendine ad olarak yazılanı reddedip “Mem” adını seçmiş.
Düşmüş Aşka Ağıt’ın yazarının, Geleneksel Kürt Edebiyatının her dem zirvesine oturmuş olan Mem û Zîn Destanından yola çıkarak kendine “Mem” adını uygun görmesi aslında Düşmüş Aşka Ağıt’ın neyi vurgulamak istediğinin ilk çağrıcısı gibi!
Malum! Mem û Zîn; iki kahraman Memê Alan ile Zîna Zîdan’ın aşkları üzerinden aslında koca Kürdistan coğrafyasının ve Kürt halkının serencamının özgürlük arayışları üzerine bina edilmiş hâli.
Bu sebeple Düşmüş Aşka Ağıt yazarının Mem adını seçmesi boşuna değil!
Aşkı bütün yönleriyle arka planda diri tutarak; özgürlüğü aramak!
İnsanın, yine insan olarak kendini yenilemek istemesindeki yoğunlaşma çabası!
“Aşk”ı geleneksel arka planından azade kılarak, “Özgürlük”le yoğurmak! Özgürlükle hemhal olmak!
Sonra da her iki ezeli ve ebedi (aslında hayli edebi) kavramsallığı; kavgasına, inancına hatta felsefik ve dahi mitolojik dünyasına katarak, üstelik konu ile ilgili hayli seçkin edebi metinleri referans tutarak harmanlayan bir destan “Düşmüş Aşka Ağıt”…
Bu sebeple şair / yazar Mem’in kelamınca;
“Ayrılığı bilmiyorsan Aşk, / Tutsaklığı bilmiyorsan Özgürlük” neye yarar ki!
Bilmiyorsan eğer üzerinde konuşmaya da değmez aslında…
İşte bu sebeple uzun yıllar süren (20 yıl) siyasal tutsaklık, ya da mahpusluk dünyasının edebi okumalarının ve yaşama ısrarla ve inancıyla sadakatinin edebi metinleri Düşmüş Aşka Ağıt…
Genellikle Kürtçe kitaplar yayınlayan ve 12 yıldır Diyarbakır’da yayıncılık hayatını sürdüren Weşanxaneyê Lîs / Lis Yayınevi’nin RED dizisinde Mayıs ortasında bu yıl ikinci kez yapılacak olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Kitap Fuarına hazırladığı seçkin kitaplardan biri Düşmüş Aşka Ağıt…
Henüz dosya iken okuma şansını bulduğum Düşmüş Aşka Ağıt, aslında Mem’le birlikte hapis yatmış kimi arkadaşlarının da daha taslak halindeyken defalarca okumasından geçmiş ve dahi yayınını merakla bekledikleri, demini de hayli almış zamanın imbiğinden geçmiş iyi bir destan…
Fuarın edebi sürprizlerinden olmaya aday…(ŞD/NV)
* MEM, Düşmüş Aşka Ağıt. Lis Yayınları, RED kitapları.