Sinema Emekçileri Sendikası (Sine Sen) Başkanı Yusuf Çetin, oyuncu Yaman Tarcan'ın (50) intiharı üzerine yaptığı basın açıklamasında Başbakanın "kriz Türkiye'yi teğet geçti" sözlerine değinerek şöyle diyor:
"Türkiye işsizlikte dünyada ikinci. Yaşanan ekonomik kriz, her sektörde olduğu gibi televizyon ve sinema sektöründe'de kendisini, daha etkili bir biçimde his ettiriyor."
"Kriz teğet geçmedi"
Sinema sektöründe oyuncusundan, yönetimine, teknik ekibine kadar yüzde 70'lik oranda işsizliğin olduğunu söyleyen Çetin "Sömürü sisteminin katmerlisine maruz kalan alanımız emekçileri, şimdi ise krizin ağır faturasını çeşitli biçimlerde ödüyorlar" diyor.
"Büyük medya ve televizyon kanal patronları, krizi gerekçe gösterip, dizi ve çeşitli programları yayından kaldırdılar. Hala yayında olan dizi ve programlarda çalışanların ise ücretlerinden yüzde 50'ye varan kesintiler yapıldı, çalışma süreleri uzatıldı, iş kanununda haftada 45 saat olan çalışma süresi, 100 saate çıktı."
Çetin "Arkadaşlarımızın bir kısmı kirasını ve faturalarını ödeyemiyor. Biz çok arkadaşımızda, kredi borçlarını ödeyemiyor ve bunu onur meselesi yaparak, canına kıyabiliyor" diyor.
"Başbakan; teğet geçen kriz, sanatımızı, sanatçımızı vurdu. Arkadaşımız, meslektaşımız ve sendikamızın üyesi Tarcan ekonomik krizin kurbanı oldu."
Çetin, bu acıları bir daha yaşamamak için, emeklerini korumak için, telif haklarını yasallaştırmak için, sigortalı ve güvenceli çalışmak için daha örgütlü mücadeleye çağrı yapıyor.
Tarcan'ın cenazesi kaldırıldı
Tarcan için Teşvikiye Camisi'nde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenazesi, daha sonra Kulaksız Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Törene, Tarcan'ın eşi Nurdan Tarcan, sinema sanatçıları Tarık Akan ve Kadir İnanır, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gazeteci-yazar Cengiz Çandar, şarkıcı Özcan Deniz ile sanat dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Tiyatro sanatçısı Zafer Algöz sinema sanatçılarının telif hakları konusunda bir imza kampanyası başladıklarını ve bu yılın Ekim ayında telif hakları yasasıyla ilgili TBMM'de girişimlerde bulunacaklarını anlattı.
Oyuncuların meslek birliği çatısı altında toplanması gerektiğini, aksi halde sorunların devam edeceğini ifade eden Algöz, bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması için oyuncuların bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.
Sinema sanatçısı Berhan Şimşek de milletvekilliği döneminde sinema alanında çok çalışma yaptıklarını, ancak bazı konularda eksiklikler bulunduğunu anlattı.
Sanatçıların vergi borçlarının affedilmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, mevcut telif hakları yasasının etkin olarak kullanılamadığını savundu. (EZÖ)