*Görsel: Pixabay.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Almanya'nın Hanau kentinde bir nargile bara yapılan ve aralında Türkiyeliler'in de bulunduğu son saldırı ülkede Nazi gölgesini yeniden gündeme taşıdı.
Yeniden gündeme taşıma tanımı aslında hafif bir tabir, çünkü son yıllarda Chemnitz olayları ve radikal sağ gösterilerdeki artış başta olmak üzere rakamlar Neo Nazizm kavramını sürekli yüze vuruyor.
TAZ gazetesinde ayrımcılık üzerine çalışan gazetecilerden Elisabeth Kimmerlee Hanau'dakı ırkçı saldırıyı şok edici olarak tanımlarken Almanya'da insanların şokta ve bir kadar da öfkeli olduğunu söylüyor.
"Göçmenler güvende hissetmiyor"
Kimmerlee'nin asıl vurguladığı ise şu:
"Çünkü bu saldırı Almanya'da ilk ırkçı saldırısı değil, bu ülkede devam eden ırkçı ve aşırı sağcı şiddet giderek artıyor.
"Türkiyeli ve göçmen uyruklu Almanyalılar burada güvende hissetmiyor artık.
"NSU teröründen sonra Almanya devleti, insanları koruyacağını ve aşırı sağcı terörü aydınlatacağını vaat etmesine rağmen kendi vatandaşlarını korumak için yeterince önlem almadı.
"O yüzden insanlar 'yeter artık' diyorlar.
"Almanya'da radikal sağın yükselişi yoktan var olmadı. 2017'den itibaren Alman Federal Mecliste sağcı popülist bir parti oturuyor.
"Aşırı sağcı gruplar örgütleniyor"
"2020 yılında sürekli yeni aşırı sağcı grup ortaya çıkarken, kamuoyunda ve medyada hala 'radikal solun tehlikesi' hakkında konuşuluyor örneğin.
"Aşırı sağdan gelen tehlike yeterince ciddi alınmıyor, beyaz Alman olmayan insanların korkuları yeterince ciddi alınmıyor.
"Emniyet makamlarının aşırı sağcı grupların örgütlenmesini aydınlatmaya ve mücadele etmeye konsantre olması lazım."
Chemnitz ile hortlayan Nazi selamı
Almanya'nın Saksonya eyaletine bağlı Chemnitz'te 2018 sonbaharında Almanya'da yasaklı olan Nazi selamının hortladığını da gördük.
Farklı gruplar arasındaki tartışmada Almanya vatandaşı bir kişi bıçaklandı. Olayla ilgili Suriyeli ve Iraklı iki genç gözaltına alındı.
Ardından aşırı sağcı holigan gruplar, "kentin direksiyonunun kimin elinde olduğunu" göstermek amacıyla "taraftarlar ve sempatizanlar" için bir buluşma yeri ve saati belirledi.
Alanda kaydedilen görüntüler, protestocuların göçmenleri kovaladığı ve sindirmeye çalıştığını ortaya koydu.
1945'te kanunen yasaklandıSvastika Gamalı Haç), I. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi ve hükûmeti tarafından amblem olarak kullanıldı. Nasyonal sosyalistlerin (Naziler) kullanmış olduğu svastikanın adı Almanca'da Hakenkreuz. Daha sonra Nazi Almanyası'nın bayrağında da kullanıldı. Svastikanın bu anlamda kullanımı 1945'te Nazi Almanyası'nın yenilmesi ile birlikte sona erdi ve Nazi selamı ile birlikte yasaklandı. Bugün Almanya ve Avusturya'da, Nazi yazılı formda selamlar, svastikalar kanunen yasak ve ve üç yıla kadar hapis cezası var. |
Popülizmi ne kadar sorguluyoruz?
Geçen yıl yapılan İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) - Sabancı Üniversitesi ve Stiftung Mercator girişiminin düzenlediği "Almanya'daki Popülist Eğilimler ve Göçmen Türkler" konulu panelde İPM Direktörü Fuat Keyman'ın sözlerini hatırlayalım:
" Avrupa Birliği üyesi, Almanya gibi, Hollanda gibi ya da ABD gibi ülkelerde de haklar ve özgürlükler alanında sağ popülist liderlerin güçlenmeye başladığını görüyoruz.
"Bazı ülkelerde bu figürler yönetimdeler, bazılarında Almanya gibi muhalefet partisi olarak güçleniyor.
"O yüzden de popülizm olarak ortaya koyduğumuz süreci ciddi olarak masaya yatırmak gerekiyor."
Son rakamlara göre 5 kat arttıDeutsche Welle'nin Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) 18 Şubat itibarıyla "tehlikeli" olarak sınıflandırılan siyasi motivasyonlu aşırı sağcıların 60 civarında olduğu belirtildi. Rakamın 2012 yılında bu yana istikrarlı bir artış göstererek beş kat arttığı vurgulandı. BKA dini motivasyonlu tehlike arz edenlerin sayısını ise 660 olarak açıkladı. |
(PT)