2012 yılında Almanya’nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen “Kapitalist Moderniteye Karşı Alternatif Konseptler ve Kürtlerin Arayışı” adlı konferans, Amara Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı.
Kitap, bugün halen güncelliğini koruyan, Kürt hareketinin yeni paradigması ile vizyonu hakkında ve yine alternatif hareketlerin bir araya gelebileceği teorik ve pratik sonuçlara ilişkin önemli tartışmaları içeriyor
Okur; Norman Paech, John Cronan, Solly Mapaila, Ayhan Bilgen, Immanuel Wallerstein ve Antonio Negri gibi siyaset teorisyenleri, düşünür, politikacı ve aktivistlerin tartışmaları ile buluşturuluyor.
Konferansın dört ana başlığı olan sosyal bilimleri sorgulamak ve sosyal bilimlerin kritiği; kapitalizm nedir; Ortadoğu ve Kürtler; yerel ve kültürel hareketler, kadın hareketleri, komünalizm ve doğrudan demokrasi kitabın da ana başlıklarını oluşturuyor.
Konferans, 2009 yılında başlayan ve Almanya’da konferansın gerçekleştiği dönemde de süren Kürt seçilmişler ile gazeteciler, insan hakları savunucuları, akademisyenlerin de olduğu binlerce kişinin tutuklandığı operasyonlara denk gelmişti.
Negri, buradaki konuşmasında 2011 seçimlerinde HDP’nin elde ettiği başarıya yönelik saldırıya dikkati çekmişti. O dönem ile bugün arasında bağ kurmak zor değil. 7 Haziran sonrasındaki savaş politikaları da bunun en somut kanıtı.
Antonio Negri’nin o zaman yaptığı ve kitapta da yer alan kısa sunuş konuşmasını, hem kitabın içeriğine dair bir fikir verdiği hem de tartışmaların güncelliğini gösterdiği için burada da yayımlıyoruz:
Ulus-Devletin ötesine geçen bir yönetim
Son birkaç aydır hem Kürdistan ve hem de Türkiye’de neler olup bittiğini öğrenmek için haberleri okurken -Avrupa basınında çok az olduğunu söylemeliyim- sizin mücadelenizin çok farklı düzeylerde gerçekleştiğinin farkına tekrardan vardım.
Bir taraftan halk olarak var olma hakkının tanınma talebi varken diğer taraftan ise, halk olarak var olmanız tanınsa dahi, Türkiye’de ilerici bir radikal değişiklik olmadan bu hak, sadece resmi bir tanınma noktasında kalabilir farkındalığı da var. Böylece mücadeleniz aynı zamanda farklı bir toplum yaratma mücadelesidir; kolektif hakların tanınmasının yanı sıra ekonomik kalkınmayı ve kaynakların kullanımını farklı bir tarzda yorumlayarak ulus devletin ötesine geçen bir yönetim modeli oluşturmaktır. Krizde fakat hala çok fazla agresif olan kapitalizme karşı durabilecek bir yönetim bu.
Bu konferans, krizde olan kapitalizmi, sol için perspektifleri ve her şeyin ötesinde biz nasıl bir toplum yaratmak istiyoruz sorusunu tartışma isteminizin diğer somut bir işareti.
Kürt halkının bin yıllık direniş ve kültürel tarihi bulunuyor. 12 Haziran 2011 seçim sonuçları yüksek beklentiler ve umutlar doğurdu. Bu umutlar kanla ezildi. Kürt siyasetçi, entelektüel, gazeteci, avukat, sivil toplum aktivisti ve insan hakları savunucusu tutuklandı.
Kürt toplumu ve Türk solunun tüm kesimleri hala saldırı altında. Bu konferansın sizi susturmaya çalışanlara verilen cevaplardan biri olmasını amaçlıyoruz. Biz tüm yüreğimizle ve daha da ötesinde sizi destekleyen siyasi aklımızla sizinle beraberiz. (BA/HK)
Kitabın künyesi
Kapitalist Moderniteye Karşı Alternatif Konseptler ve Kürtlerin Arayışı: 2012 Konferans Belgeleri
Editör-Çevirmen: Havin Güneşer ve Reimar Heider
Amara Yayıncılık
İstanbul, 2015